Gratis
Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

Why the world fears refugees

Zet dit event in mijn agenda
01-01-2017 12:01 13-06-2024 02:06 Amsterdam Why the world fears refugees <p>Zygmunt Bauman, een van de meest invloedrijke sociale denkers van onze tijd, zegt dat de angst die veel Europeanen hebben voor vluchtelingen neerkomt op het idee van het precariaat; mensen wiens leven wordt&#8230;</p> Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Zygmunt Bauman, een van de meest invloedrijke sociale denkers van onze tijd, zegt dat de angst die veel Europeanen hebben voor vluchtelingen neerkomt op het idee van het precariaat; mensen wiens leven wordt gekenmerkt door onzekerheid, angst en vrees.

In een tijd dat steeds meer EU-landen hoge muren optrekken en het verzet tegen buitenlanders groeit, sprak Al Jazeera met Bauman over waarom mensen bang zijn voor vluchtelingen. Het resultaat is te zien in de korte animatie-video Why the world fears refugees.

Zygmunt Bauman (Poznan, 1925) is een Pools-Britse socioloog en filosoof van Joodse komaf. In de jaren ’80 verwierf hij bekendheid met zijn boeken over moderniteit. Bauman bedacht de term ‘vloeibare angst’ – een tastbaar, maar vaag gevoel van angst – die tot op de dag van vandaag diepgeworteld is in onze maatschappij. Over die vloeibare angst schrijft hij in zijn boek Vloeibare tijden. Leven in een eeuw van onzekerheid. Bauman stelt dat onze tijd wordt gekenmerkt door een permanente onzekerheid, die zich vooral uit als angst voor mensen die vreemd of anders zijn. “Jezelf en je eigendom beschermen door hekken te bouwen verandert niets aan die onzekerheid. Wie zich afsluit, verliest alleen maar nog meer van zijn toch al gebrekkige vaardigheid om met het vreemde om te gaan.”

Zygmunt Bauman is op 9 januari 2017 op 91-jarige leeftijd overleden.

Mastodon