MFT, Maakplaatsen, generators & broedplaatsen
Geweest
Was van 17 april 2023 t/m 31 december 2023
Worldbuilding 4 makers
Tetem wil zoveel mogelijk jongeren uit Twente kennis laten maken met ontwerp en maakcultuur, in de eigen leefomgeving, ongeacht opleiding, voorkennis en sociaal-culturele achtergrond. We willen jongeren de kans geven hun talenten te ontdekken en ontwikkelen en zich bewust te worden van een eigen artistieke identiteit.
Door samenwerking met onze partners uit het sociale domein wordt ontwerp en maakcultuur in de leefomgeving van jongeren (12-18) gebracht en inclusiever gemaakt. Jongeren werken samen met professionele ontwerpers en techniekcoaches aan de ontwikkeling van een eigen ontwerp en/of portfolio. De individuele ontwikkelbehoefte van de jonge maker staat centraal. Het project wordt afgesloten met een presentatie!
Worldbuilding new textile met Hellen van Rees
Hellen brengt kennis en vaardigheden mee op het gebied van mode en textieldesign en kan veel vertellen over wat er allemaal komt kijken bij het tot stand komen van een modecollectie. Hellen heeft kennis van het modesysteem op verschillende niveaus; van traditionele labels tot alternatieve concepten. Ze heeft kennis van materiaalbewerkingstechnieken en het ontwikkelen van duurzame stoffen en mode-items, maar ook over hoe je een portfolio kunt opbouwen voor toelating tot een academie. Hellen gaat samen met jongeren werken aan het ontwikkelen van een hedendaagse, toekomstgerichte aanpak binnen de mode- en textielwereld.
De masterclasses van maker Hellen van Rees vinden plaats op 26, 27 oktober en 2 november van 13:00 - 16:00 uur 2023 in HLTN. De andere masterclasses worden binnenkort bekend gemaakt. Voor meer informatie kan je contact opnemen met paula@tetem.nl
Worldbuilding around climate change met Erik Peters
Erik maakt gebruik van immersive en interactive storytelling, waarbij het gaat om het creëren van een belevenis/ervaring die je ‘onderdompelt’ en zoveel mogelijk zintuigen tegelijk aanspreekt. Verder maakt hij gebruikt van collaborative worldbuilding, grafisch ontwerp en spatial design; ruimtelijk ontwerp is sterk verbonden met wat er speelt in en om een ruimte, in de maatschappij en in de wereld. Erik werkt dit jaar aan een project over de klimaatcrisis en collaborative worldbuilding en wil samen met de jongeren werken aan 3D-modelling en het ontwerpen en 3D-printen van klei en papier-maché objecten.
De masterclasses van maker Erik Peters vonden plaats op 27, 28, 29 juli 2023 van 13:30 - 16:30 uur in Bibliotheek Enschede en op 7, 8 en 9 augustus 2023 van 13:30 – 16:30 uur in Bibliotheek Almelo. Voor meer informatie kan je contact opnemen met paula@tetem.nl
Worldbuilding interactive film met Bianca Carague
Bianca is getriggerd door het gegeven dat nu bepaalde dingen als ‘werk’ worden beschouwd, die 5 jaar geleden niet als dusdanig werden beschouwd; het is goed voor jonge mensen om ze te laten zien dat hun toekomstige carrière zoveel anders kan zijn dan die van hun ouders. Bianca werkt met technieken als worldbuilding, storytelling, speculatief design, social design en virtuele 3D werelden. Bianca kan (jonge) mensen goed begeleiden bij het ontwikkelen van een idee tot een verhaal en stimuleert jongeren om zichzelf te uiten en te reflecteren op wat ze gemaakt hebben. Bianca gaat samen met de jongeren werken aan het ontwikkelen van een interactieve film.
Worldbuilding escaperoom met Louisa Teichmann
Louisa heeft veel onderzoek gedaan naar interactive fiction en non-lineaire storytelling. Ze richt zich op een breed publiek, waarbinnen jongeren een belangrijke en interessante doelgroep vormen. Louisa heeft een fascinatie voor de overlap tussen realiteit en fictie en onderzoekt het effect van nieuwe technologieën op de perceptie van realiteit van de speler. Ze heeft een rijke ervaring met escape games, webapps, fysieke ruimtes en puzzels waardoor er veel ruimte is voor verschillende kunstvormen en interesses om samen te komen in één gedeelde game-ervaring. Louisa gaat met de jongeren werken aan het ontwikkelen van een escaperoom.
De masterclasses van maker Louisa Teichmann vinden plaats op 6, 13 en 20 november 2023 van 18:00 - 21:00 uur in Bibliotheek Goor en op 7, 14 en 21 november 2023 van 11:00-14:00 uur Bibliotheek Twenterand. Voor meer informatie kan je contact opnemen met paula@tetem.nl
Met Worldbuilding wil Tetem een positieve bijdrage leveren aan het verbinden van de ontwerppraktijk en de fascinaties van jongeren. Worldbuilding is een van de door het Stimuleringfonds ondersteunde platforms voor ontwerpend leren.
Meld je aan voor de Nieuwsbrief
Bezoekadres
Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
053 - 23 08 791
tetem@tetem.nl