Gratis

Artist Talk Dries Depoorter: dinsdag 4 juli om 19:30 uur (19:00 inloop)

Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede, Nederland
receptie@tetem.nl
053-2308791
Open deze route in je routeplanner

You Only Live Online

Zet dit event in mijn agenda
04-05-2017 12:05 23-05-2024 07:05 Amsterdam You Only Live Online <p>Dries Depoorter (1991) houdt het internet en haar gebruikers een spiegel voor. Het wereldwijde web neemt een centrale plaats binnen zijn werk in. Dries is een bekwaam programmeur en ontwikkelt zelf de scripts voor&#8230;</p> Tetem, Stroinksbleekweg 16, 7523 ZL Enschede

Dries Depoorter (1991) houdt het internet en haar gebruikers een spiegel voor. Het wereldwijde web neemt een centrale plaats binnen zijn werk in. Dries is een bekwaam programmeur en ontwikkelt zelf de scripts voor zijn kunstwerken: programmaatjes die automatisch bepaalde taken uitvoeren. Door gebruik te maken van pseudo-onbeveiligde informatie die hij online aantreft, laat hij zien dat privacy in het digitale tijdperk een grijs gebied is. Wat wettelijk en maatschappelijk aanvaardbaar is, is niet altijd even duidelijk. Wie Depoorters werk tot zich neemt, wordt vaak een voyeur. Dat zet aan tot denken en jezelf vragen stellen over je eigen internetgebruik, je online-privacy en -identiteit.

Het oeuvre van deze jonge Belgische kunstenaar vindt aansluiting bij Tetem’s programmalijn Driving Technology. Depoorter onderzoekt hoe opkomende technologische processen werken en hoe ze aangestuurd worden en welk effect ze hebben op gewone internetgebruikers zoals jij en ik. Hij gebruikt privégegevens van zichzelf en anderen, en andere data die hij online heeft gevonden. In zijn werk stelt hij dan ook thema’s aan de kaak als sociale (online-)identiteit en big data. Dat doet hij op een invoelbare, toegankelijke manier die tegelijkertijd zeer verontrustend is.

Een representatieve selectie uit Depoorters oeuvre is te zien tijdens zijn solo tentoonstelling You Only Live Online, waaronder een aantal nieuwe werken:

Here is een website die realtime de locatie van Dries Depoorter koppelt aan Google Streetview-beelden, waardoor je kunt zien waar hij zich op dat moment bevindt.

Seattle Crime Cams is een multimediale installatie die je probeert live een misdaad te laten zien in Seattle, door online gevonden data te combineren.

De Gradient Lamp is via het internet verbonden met twee bewakingscamera’s, die zich ten opzichte van elkaar aan de andere kant van de wereld bevinden. De camera’s registreren de kleur van de lucht aldaar, wat de kleur van de lamp bepaalt.

Met de interactieve installatie Jaywalking kan de bezoeker realtime wereldwijd mensen rapporteren die door rood lopen. Een selectie van dergelijke foto’s van verkeersovertreders is bijeengebracht onder de naam Jaywalking Frames. Elke foto is te koop tegen het bedrag dat de boete bedraagt in het land van de overtreder.

Attended profiles is een slideshow van alle openbare profielfoto’s van iedereen die op Facebook aan heeft gegeven Depoorters artist talk op 4 juli te willen bezoeken.

Alle frames uit een legendarische scène uit de film Titanic zijn door urlFrames vervangen door de visueel gelijkaardigste foto op het internet – met dank aan Google Image Search.

Wie niet genoeg Instagram- of Twittervolgers heeft kan tot 25.000 nieuwe volgers winnen met de krasloten uit de Get Popular Vending Machine.

De intelligente camera Trophy Camera v0.9 slaat alleen foto’s op die een prijs zouden winnen bij de World Press Photos. Voor minder doet hij het echt niet.

Op dinsdagavond 4 juli houdt Dries Depoorter een Artist Talk in Tetem. Tijdens de Artist Talk is er ook gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken.

Lees hier de blogpost ‘5 jaar verslaafd’ van Dries Depoorter

Seattle Crime Cams from Dries Depoorter on Vimeo.

Mastodon