Groen geluk

Publiceerdatum: 10 augustus 2023

Afgelopen najaar is er een conceptstore en een lunchcafé in Tetem gekomen. Binnenkort wordt ook de workspace geopend. Behalve voor originele cadeaus, een knipbeurt, een bezoek aan het plantenasiel en koffie met iets lekkers, kan je straks ook terecht bij Tetem voor een inspirerende en groene werkplek! Samen met andere teamleden werk ik aan de laatste voorbereidingen.

Ik verheug mij op deze nieuwe functie bij Tetem. Een jaar geleden is het werk LEAFDE van Ton Nieuwenhuis geplaatst in de foyer. De komst van LEAFDE en het plantenasiel heeft grote impact op mijn werkomgeving gehad, die is volledig vergroend! De planten hebben niet alleen een esthetisch effect - de foyer is veel vriendelijker en gezelliger geworden - maar ook de akoestiek en de temperatuurregulatie zijn er een stuk beter op geworden. We gebruiken nu de relatief rustige periode van de zomer om te onderzoeken hoe we ook de workspace op een bijzondere manier kunnen vergroenen. Uit onderzoek blijkt hoe belangrijk een groene werkomgeving met veel planten is. Zo zorgen planten voor een natuurlijke vochtbalans en luchtzuivering, bevorderen ze creativiteit en concentratie, werken stressverlagend en ontspannend en zorgen voor maar liefst 20% minder ziekteverzuim!

Pardijsvogelplanten en orchideeën
Omdat we het belangrijk vinden dat de workspace ook een plek wordt waar medewerkers, studenten van ArtEZ en Saxion en professionals zich thuis voelen, hebben we deze groepen gevraagd hoe zij de workspace graag ingericht willen zien. Ik was niet verbaasd dat een groene plantenwand, goede en op hoogte verstelbare bureaus en voldoende beweegmogelijkheden werden genoemd. De LEGO plant verraste me wel! Maar als je input vraagt dan moet je er ook iets mee doen. Dus naast een groene plantenwand en groene roomdividers, komen er straks ook LEGO orchideeën, paradijsvogelplanten en boeketten van wilde bloemen in de workspace te staan! Er zijn meer dan 15.000 LEGO-onderdelen besteld om de workspace te vergroenen en verbloemen. Inmiddels zijn de eerste orchideeën in elkaar gezet door jongeren uit de wijk die vakantievrijwilligerswerk doen in Tetem. De komende weken bouwen de jongeren samen met bezoekers van Tetem verder aan de ‘beplanting’ van de workspace.

Voor mij is het werken met LEGO-beplanting volledig nieuw. Ik heb geen idee hoe dit qua maatvoering en kleurstelling matcht met ‘levende planten’. De komende weken staat daarom een bezoekje aan een tuincentrum gepland. De LEGO planten neem ik dan mee, zodat ik ter plekke de beste match kan onderzoeken.”

Volgens planning moeten eind augustus de LEGO planten in elkaar gezet zijn en de levende beplanting aangelegd. Vanaf 4 september is de groene workspace te boeken voor studenten en professionals. Ik kijk uit naar de ingebruikname van de workspace, dat gaat zorgen voor nog meer reuring in Tetem. En ik zet zelf misschien ook wel zo’n LEGO-plantje op mijn bureau. Naast mijn echte plant hoor, want daar word ik altijd blij van!

~ Blog geschreven door José Studt, Senior team ontvangst Tetem

Vorige blogs

Sizheng Chen over zijn stage bij Tetem

Tetem biedt studenten een stageplek. Als organisatie vinden we het belangrijk om bij te dragen aan de ontwikkeling van jonge mensen én we raken graag geïnspireerd door de nieuwe ideeën en gedachten die jongeren met zich meebrengen. De komende tijd loopt Sizheng Chen Armstrong stage bij Tetem. Sizheng komt uit China en doet de Master New Media en Digital Culture […]

Teamdag Tetem over Futures Literacy

Eind april hadden we een teamdag. We reisden af naar het Drentse Sint Jansklooster om daar in een natuurlijke omgeving samen aan de slag te gaan met het thema Futures Literacy en meer te horen over de bijzondere projecten van de Peergroup. Ook maakten we een wandeling waarbij we diverse trekpontjes tegenkwamen op ons pad, hetgeen alleen al het nodige […]
Mastodon