Het KidsLab

Publiceerdatum: 20 januari 2021

Verbinden, uitdagen en een gevoel van trots
Iets zélf ontwerpen en maken geeft altijd een gevoel van trots en voldoening. Dit in een online webinar sámen met andere kinderen doen, maakt het een stuk gezelliger en zorgt voor verbinding in een tijd dat je elkaar niet kunt opzoeken. Nu kinderen geen fysiek onderwijs kunnen krijgen is het van groot belang dat ze uitgedaagd blijven worden om te leren door te maken en nieuwe dingen te ontdekken. Het KidsLab is dan ook een schot in de roos. Ik ben heel blij dat we - na de eerste succesvolle serie in de kerstvakantie - de KidsLab workshops vanaf 20 januari als vaste activiteit op de woensdag- en zaterdagmiddag én in de vakanties kunnen blijven aanbieden.

Nieuw online programma voor jonge makers
Na aankondiging van de tweede lockdown half december kon het High Tech programma voor kinderen van 6 t/m 12 jaar in de Twentse Maakplaatsen niet doorgaan. Samen met mijn collega’s heb ik in korte tijd een nieuw online kinderprogramma ontwikkeld, te volgen via een livestream en met behulp van huis-tuin-en-keukenspullen of een Make-It@Home techniek-kit (vooraf te bestellen). Van het maken van een mini-voetbaltafel of Festive Flashlight tot het bouwen van een huis of lichtpiano. Je hoefde je niet te vervelen!

We zijn trots op wat er in korte tijd is neergezet. De enthousiaste reacties van ouders en kinderen maakten dat we meteen een nieuwe serie KidsLab workshops hebben ontwikkeld voor deze jonge makers!

Kirsten, moeder van een zoon van 9 die met zijn vriendje deelnam, zag na een eerste afwachtende houding al snel het enthousiasme op de gezichten van de jongens bij het maken van een stopmotion filmpje. “Wat doen jullie dat superleuk met elkaar. Ze hebben voor vanmiddag ook weer afgesproken om samen online de volgende workshop te volgen”. Kirsten zag ook het vertrouwen van haar dochter groeien. “Wat ik heel mooi vond om te zien was hoe de kinderen langzaamaan steeds meer vragen gingen stellen. Ook mijn dochter van 5 deed mee met de voetbaltafel maken. Eerst liet ze haar broer het woord doen, maar op een gegeven moment ging haar vinger de lucht in en stelde ze zo haar vraag. Heel mooi hoe jullie het vertrouwen van de kinderen winnen.”

Op een nieuwe manier werken met textiel
Vanaf zaterdag 20 februari start een nieuw online en offline maakprogramma voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. We verbinden hierbij de fysieke workshops uit het High Tech programma van de Twentse Maakplaatsen met de online workshops uit het KidsLab. Alle workshops staan in het teken van textiel, waarbij kinderen in de bibliotheken op een nieuwe manier aan de slag gaan met de borduurmachine en de naaimachine. In de live KidsLab workshops kunnen ze textielstickers maken, een textiel art-college volgen en nog veel meer leuks!

Mocht de lockdown langer duren en het High Tech programma bij de bibliotheken kan daardoor niet doorgaan, dan kunnen wij in ieder geval alle kinderen in Twente (én daarbuiten) leerzame, uitdagende en gezellige middagen in het KidsLab blijven aanbieden!

In de nieuwe serie KidsLab workshops kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar o.a. aan de slag met het maken van een mini flipperspel, Cardboard Automata, weefgetouw of het fotoshoppen van een dierenkop. Kijk voor het complete programma op: tetem.nl/athome/kidslab/

 KidsLab: elke woensdag- en zaterdagmiddag + in de voorjaarsvakantie van 13:30 - 15:00 uur. Geschikt voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

 ~ Wencke Steggink, Marketing & Programmamedewerker Platform

Vorige blogs

Tetem aan de slag als ontwikkelinstelling

Het is 2021, dat betekent dat we officieel van start gaan als ontwikkelinstelling in de landelijke basis infrastructuur (BIS)! De toekenning vanuit de BIS is van grote betekenis voor zowel ons programma, de makers als het platform. Vanuit de eisen die de BIS stelt hebben we een nieuwe, krachtige programmering ontwikkeld. Ik vertel jullie daar graag iets meer over. Vijf […]

Thinking doesn’t need to be high bandwidth

Monsanto House of the Future (1957), made completely out of polymers, was showcased at Disneyland as a pinnacle of technological progress and versatility of modern plastics. 50 years after, plastic turned from a blessing to a curse leading to devastating ecological effects for our planet. It is important to think about consequences when inspiring people. Future visions can have a […]