How to start a revolution? Hoe grijp je in? Revolte bij ArtEZ

Publiceerdatum: 3 november 2017

Wat doe je als er van alles om je heen gebeurt waar je het niet mee eens bent en je in zou willen grijpen? De samenleving is complex en de problemen komen dichtbij. Denk aan de vluchtelingenopvang die veel protest oproept uit angst voor vreemden, maar ook de milieuproblematiek waar we dagelijks mee geconfronteerd worden, problemen in de zorg, verrechtsing in de politiek en samenleving. Tijden zijn roerig en de maatschappij is sterk verdeeld over de juiste aanpak van problemen.

Steeds breder en luider klinkt de roep om in opstand te komen tegen de situatie in de wereld en de heersende ideologieën. Al in 1951 schreef de Franse schrijver-filosoof Albert Camus in L’Homme Révolté dat de opstand of revolte ‘existentieel’ is en de ‘adem van de levensenergie’. Maar ook gevaarlijk want hoewel revoluties een omkering betekenen, uiteindelijk kunnen ze leiden tot een situatie waarin een nieuwe verkeerde partij de macht grijpt.

Jij zou je stem willen verheffen, maar je aarzelt. Hoe komt dat en hoe kun jij je toch uiten?

Het ArtEZ studium generale doet hier dit najaar onderzoek naar. Op 9 november 2017 organiseren we binnen ArtEZ Enschede (AKI, Conservatorium) een event rond het thema Revolte. Activistische makers uit diverse kunstdisciplines laten je kennismaken met hun tools voor verzet. Op onze blog verschijnen regelmatig stukken door kunstenaars en studenten van ArtEZ over het onderwerp: http://studiumgenerale.artez.nl/blog

Op 9 november onderzoekt ArtEZ studium generale het verlangen om de wereld verregaand te veranderen. De vraag is of kunst en design een even grote rol kunnen spelen als 100 jaar geleden tijdens de Russische Revolutie. Kan een boek, een theaterstuk of lied een revolutie ontketenen? En wat hebben we geleerd van de Arabische lente, die een revolutie 2.0 moest zijn, maar volgens velen een mislukte onderneming is gebleken?

Wat heb je nodig om een revolutie op gang te brengen? We onderzoeken de motieven om in verzet te komen en proberen onze aarzelingen te overwinnen. Welke voorwaarden liggen aan de basis van een geslaagde revolutie? Welke tools heb je tot je beschikking? Wat zijn de uitdagingen?

Terwijl deelnemers aan het programma gewapend worden in AKI, Museum TwentseWelle en het ArtEZ conservatorium, zien we dat Tetem aandacht besteedt aan de zwijgende meerderheid. Ook zij zijn ergens voor of tegen, maar spreken zich niet uit. Het is interessant om te onderzoeken hoe je deze meerderheid toch een stem kunt geven.

Ik zie overeenkomsten tussen beide programma’s, een goede revolutie begint met een sterke leider en een idee waar een grote meerderheid achter kan staan. Zonder deze meerderheid geen verandering. Laten we de zwijgende meerderheid een stem geven! Zet hem op Tetem!

How to start a revolution: zit de revolutie in jou?

www.studiumgenerale.artez.nl

~geschreven door Petra ten Brinke, coördinator ArtEZ studium generale Enschede

In het kader van ArtEZ stadium generale geeft Domenique Himmelsbach de Vries op dinsdag 7 november een lezing in AKI ArtEZ over Het Monument voor Prima mensen dat onderdeel is van de tentoonstelling Silent Majority.

Vorige blogs

Soms zie je een beeld en dan denk je: dit vertelt alles!

Documentair fotograaf Henk Wildschut fotografeerde sinds 2005 de vluchtelingensituatie van duizenden migranten in havenstad Calais, die de hoop koesterden om naar Engeland over te steken. Op 11 oktober gaf Wildschut in de foyer van Tetem een lezing over zijn fascinatie voor Calais en zijn omvangrijke fotoproject. Hutten in het bos vertellen verhaal “Mensen die een droom hadden over een beter leven, leefden […]

Zonder traditie geen toekomst

De film l‘Avenir begint met een graf. Ook de rest van de film toont geen woest optimistisch toekomstbeeld. Toch is het een mooie, lieve en belangrijke film. Isabelle Huppert speelt een filosofiedocente van pakweg vijftig jaar. In korte tijd ruilt haar man haar in voor een andere vrouw, verliest ze haar moeder, en hoort ze van haar uitgever dat haar […]
Mastodon