Metropolis M: Interview met kunstenaarsduo The Rodina over ‘Playbour City Engines’

Publiceerdatum: 24 juni, 2020

De uurtjes Candy Crush op kantoor zijn kostbare arbeid en de zelfscanner in de supermarkt is een gokkast: een gesprek met The Rodina over en de verschuivende grens tussen arbeid en spel en hun (online) project Playbour City Engines.

Vorige week woensdag trapte kunstenaarsduo The Rodina hun langtermijnproject Playbour City Engines af met een zogeheten transaction party: een virtueel openingsfeest dat mensen vanaf thuis via hun computer konden bijwonen. De locatie is de surreële wereld die ze voor project hebben gebouwd: een mysterieuze leegte die deels gevuld wordt met fragmenten van gebouwen, schermen-op-je-scherm en ondefinieerbare vormen. Spelen is hier vooral verkennen. Te koop die avond: een serie playgrounds. Aangemoedigd door de steeds terugkerende kreet ‘mojo!’, oftewel ‘More joy!’ boden bezoekers tegen elkaar op om een van die speelplaatsen te bemachtigen. Deze wereld is gemaakt door Tereza en Vit Ruller, samen ontwerpersduo The Rodina, dat onder meer in het Stedelijk en Stroom projecten toonde over digitalisering en arbeid. Hun praktijk kan de vorm aannemen van een performance of van een game, al is het bij hen vaak moeilijk te zeggen waar die grenzen liggen. Ik praat met over hun onderzoek naar het schemergebied tussen werk en vrije tijd, en over de wijze waarop apps en websites daarop inspelen.

Lees hier het hele interview.

Laatste in de media

Tubantia: Maker Festival Twente laat kinderen een beeld vormen van hun toekomst

Kinderen kunnen tijdens een meerdaags festival in Enschede (4 t/m 7 mei) en de Maakdag Festivals in elke Twentse gemeente (1 t/m 31 mei) kennismaken met maken en techniek. Terwijl ze dit doen, leren ze vaardigheden die helpen om een beeld te vormen van hun toekomst. Lees hier het hele artikel.

BOK: Abner Preis’ augmented reality in Tetem

Abner Preis is een in Amsterdam gevestigde kunstenaar die met tal van verschillende media werkt: performances, video, tekeningen en foto’s waarmee hij net zo goed een beeldende verhalenverteller als een verhalende beeldmaker genoemd kan worden. Zijn werken kunnen ook gezien worden als een reflectie op onze tijd; de consumptiemaatschappij, geweld, protest en revolutie. Klik hier voor het volledige artikel.