Make Health: Gemaakt voor jou, met jou en door jou!

Publiceerdatum: 4 maart 2021

Op 1 maart 2021 startte op NPO1 de nieuwe serie ‘We gaan het maken’, in samenwerking met Universiteit Twente en DesignLab. In de eerste aflevering zagen we hoe de twaalfjarige Juli ervan droomt om zelfstandig in het water te drijven. Juli is geboren met het Ehlers Danlos Syndroom, een bindweefselaandoening, waardoor ze vrijwel de hele dag liggend doorbrengt. Door haar aandoening kan ze niet zelfstandig zitten of staan. In het water zijn geeft haar een gevoel van vrijheid. Maar daar moet altijd iemand haar ondersteunen. Met haar moeder heeft ze al alle hulpmiddelen uitgeprobeerd om te blijven drijven in het water. Echter, niets sluit goed aan bij haar lichaamsbouw. In de serie wordt Juli gekoppeld aan ontwerpster Renee, samen gaan ze de reis aan om een oplossing te maken. Het wordt ‘de wikkel’, een ingenieus zwempak waarmee Juli voor het eerst zelfstandig door en in het water kan bewegen. Een prachtig voorbeeld van een op maat gemaakte toepassing voor iemand met een zeldzame aandoening. Maar hebben we hier speciaal een tv-serie voor nodig?

Samen gepersonaliseerde zorgtoepassingen maken
Zo’n vijf jaar geleden stond ik met een team van het Creative Care Lab van Waag Society aan de wieg van het initiatief Make Health. Het idee was dat we lokaal met alle moderne technologie die we binnen handbereik hebben (3D printer, laser cutter etc.), relatief goedkoop en makkelijk gepersonaliseerde toepassingen kunnen maken voor de zorg. Soms bestaan toepassingen nog niet, zoals bovenstaand voorbeeld van Juli illustreert, de toepassing kan ook te duur zijn of sluit simpelweg niet goed aan bij de behoefte van de gebruiker. Make Health was het vervolg op een samenwerking tussen Nederland en Indonesië. In Indonesië is een groot tekort aan protheses. Inwoners kunnen zich geen dure, geavanceerde prothese veroorloven. Gezamenlijk zochten wij naar mogelijkheden om relatief goedkope onder-de-knie protheses te vervaardigen. Dit in samenwerking met orthopeden, materiaaldeskundigen, prothesemakers, patiënten, technici en ontwerpers. Het resultaat was een Fablab in Yogyakarta, Indonesië, waar de protheses gemaakt worden.

Make Health
Het achterliggende idee van Make Health is dat iedereen aan een ‘open’ zorgtoepassing kan werken. Dus heb je een idee voor een zorgtoepassing die jouw - of iemand anders - leven kan verlichten? Of heb je een hulpmiddel waarvan jij denkt dat het beter kan? Binnen Make Health kan je hieraan werken. Ik herinner me nog goed dat op de eerste Make Health prototyping avond van het Creative Care Lab in Amsterdam, Debby Marchena kwam ‘binnentikken’. Debby heeft een visuele beperking en loopt met een blindenstok. Op een van haar wandelingen ’s avonds door Amsterdam had een motorrijder haar niet opgemerkt en was ze aangereden. Een stok waardoor je ook in het donker zichtbaar bent was er (nog) niet. Debby heeft met een team hard gewerkt aan een prototype van de Marchena lichtgevende stok. Inmiddels zijn er binnen Make Health vele nieuwe zorgtoepassingen ontwikkeld door multidisciplinaire teams.

Sluit je aan
Met Make Health maken we nieuwe, open design-toepassingen. De ontwerpen delen we online via Careables. Dat betekent dat jouw oplossing, met alle tekeningen en instructies, ook door anderen te gebruiken is. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar de hele maatschappij. Sluit je aan bij Make Health, een internationale gemeenschap waar Twente nu ook deel van uitmaakt!

~ Sabine Wildevuur, directeur DesignLab, Universiteit Twente

Foto: ©Waag

Vorige blogs

Het KidsLab

Verbinden, uitdagen en een gevoel van trots Iets zélf ontwerpen en maken geeft altijd een gevoel van trots en voldoening. Dit in een online webinar sámen met andere kinderen doen, maakt het een stuk gezelliger en zorgt voor verbinding in een tijd dat je elkaar niet kunt opzoeken. Nu kinderen geen fysiek onderwijs kunnen krijgen is het van groot belang […]

Tetem aan de slag als ontwikkelinstelling

Het is 2021, dat betekent dat we officieel van start gaan als ontwikkelinstelling in de landelijke basis infrastructuur (BIS)! De toekenning vanuit de BIS is van grote betekenis voor zowel ons programma, de makers als het platform. Vanuit de eisen die de BIS stelt hebben we een nieuwe, krachtige programmering ontwikkeld. Ik vertel jullie daar graag iets meer over. Vijf […]
Mastodon