Maker Festival Twente komt thuis in Roombeek!

Publiceerdatum: 17 oktober 2016

Na drie succesvolle eerdere edities strijkt het MFT in 2017 neer in Roombeek Cultuurpark. Vanzelfsprekend is Tetem, initiatiefnemer en drijvende kracht achter het festival, daar blij mee. Met ingang van 2017 wordt het MFT een co-productie tussen Tetem en TwentseWelle. Hoewel mei nog ver weg is, zijn de voorbereidingen al in volle gang. De gesprekken die we voeren zijn dynamisch en kleurrijk. Dat belooft veel goeds.

Vanaf nu gaan we ieder jaar met een overkoepelend thema werken en met wie kan je beter beginnen dan met Leonardo da Vinci: de renaissancemens, de homo universalis, de kunstenaar, de ingenieur en de wetenschapper. Als er iemand is die de rol van inspirator kan vervullen voor makers, dan is het wel Leonardo.

In Twente is gekozen voor een intensieve samenwerking tussen cultuur, onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven. De wijze waarop wij dit invullen is uniek en dat maakt ons tot een aantrekkelijke samenwerkingspartner voor andere festivals. Op 29 september kwam de Programmaraad van het MFT bij elkaar op het Marineterrein in Amsterdam. We spraken o.a. met het Amsterdam Maak Festival en het Rotterdamse Future Flux over een intensivering van de samenwerking. Het was een gedenkwaardige avond, met goede ideeën en plannen waar we de komende maanden vol enthousiasme mee aan de slag gaan.

Ook lokaal staat het MFT al in de picture. Op 10 oktober heb ik samen met Kees de Groot (Planetart) en Arnoud Oddink (Rijksmuseum Twente) onze wethouder Hans van Agteren bijgepraat. Het Maker Festival moet een toonaangevend festival gaan worden en Twente als innovatieve en creatieve regio in de schijnwerpers zetten. Nieuw onderdeel in 2017 is het Maker Festival Outdoor. Het programma in de buitenruimte zal futuristische dingen laten zien op het gebied van kinetische kunst en robotica en smeedt ook de diverse locaties aaneen tot één festivalgebied. Roombeek Cultuurpark als host voor het Maker Festival, waar kunst, technologie en ondernemerschap samenkomen in het Twente van de 21e eeuw!

~ geschreven door Wilja Jurg, directeur Tetem

Vorige blogs

Decoupeerzagen en elektrische gitaren

Op zondag 11 september vond in Tetem een uniek live concert plaats, dat eenmalig werd uitgevoerd tijdens GOGBOT. The Machines, het legendarische kunstwerk van de vorig jaar overleden Remko Scha, werd live bespeeld door componist, auteur en performer Samuel Vriezen. Decoupeerzagen en elektrische gitaren werden in een intense live performance ten gehore gebracht voor een bomvolle zaal. Voor degenen die […]

En de winnaar is….

Gisteren werd op het hoofdpodium van GOGBOT de Blink YOUNGBLOOD Award uitgereikt, een spannend moment voor de ruim 30 genomineerden! De juryleden - NRC journalist Gretha Pama, Gonzo (circus) redacteur Ruth Timmermans en kunstenaar Nick Verstand - hebben gistermiddag alle YOUNGBLOODS bezocht en moesten uiteindelijk 1 winnaar kiezen. En de winnaar is geworden Nastia Cistakova (HKU Utrecht), gefeliciteerd! Nastia wint een geldprijs en een […]