In alle 14 gemeenten

Maker Festival Twente

Tijdens het Maker Festival Twente (MFT) ontdek je de veelzijdigheid van maakcultuur in Twente! Het MFT is een festival voor alle leeftijden en iedereen die geïnteresseerd is in nieuwe technieken en technologieën, creativiteit, inventiviteit en innovatie! Het MFT vindt plaats van 2 t/m 5 mei in Enschede en op alle overige dagen in mei tijdens de Maakdag Festivals in heel Twente! In aanloop naar het festival is er een divers onderwijs- en randprogramma.

Festivalprogramma 2 t/m 5 mei in Enschede

Bezoek van 2 t/m 5 mei 2024 hét Meerdaagse Festival in Enschede op het festivalterrein in en rondom Tetem in Roombeek!

Ontdek het uitgebreide binnen- en buitenprogramma en doe mee! Als festivalbezoeker kun je deelnemen aan maakactiviteiten rondom voedseltechnologie (maken en eten), interactieve podiumactiviteiten en workshops en inloopactiviteiten van creatieve makers en bedrijven. Onder begeleiding van professionele techniekcoaches en makers stap je in een wereld van digitale cultuur, maken, ontwerpen en programmeren. Tegelijkertijd ontdek je wat Twente te bieden heeft als innovatieve Maakregio. Ook kan je tijdens het MFT de tentoonstellingen bij Tetem ervaren.

Bekijk hieronder het uitgebreide festivalprogramma! Nieuwsgierig waar je alles kunt vinden? Bekijk het op: Plattegrond festivalterrein

Het Maker Festival Twente is mede mogelijk gemaakt door VSBfonds, Provincie Overijssel, Gemeente Enschede, Gemeente Hengelo en Almelo Promotie.

Praktische informatie
Het MFT is open van 2 t/m 5 mei 2024
elke dag van 12:00-17:00 uur.

Locatie | Plattegrond festivalterrein
Tetem en het buitenterrein
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede

Toegang tot het festivalterrein en Tetem is gratis
Voor sommige activiteiten heb je een ticket nodig.

Let op: Voor een aanvullende bezoek aan De Museumfabriek is een ticket nodig.

MediaLab | Two Sides

Festival
Klei in het MediaLab Two Sides van Nou & Herkauw een zelfbedacht fantasiefiguur die jouw beste en slechtste kant laat zien. Gescand in 3D wordt dit je eigen avatar. Kleur hem digitaal in met de 3D paint tool en laat hem tot leven komen op een virtuele dansvloer. Jouw dansmoves voor het projectiescherm bepalen vervolgens welke kant van jou overheerst.

Kindness Practice

Tentoonstellingen
Ontdek in de tentoonstelling Kindness Practice van Handi Kim op een speelse en fantasierijke manier de kracht van vriendelijkheid. Hoe belangrijk is een aanraking, oogcontact, geur of een handreiking in een wereld die gedomineerd wordt door technologie? Laat je vriendelijkheid de vrije loop in de Kindness Practice motion capture game!

WaterLab | De Museumfabriek

Festival
De Museumfabriek neemt deel aan de Twentse Waterweken en staat in de meivakantie in het teken van water. Dat betekent dat er op het festivalterrein van het MFT ook geëxperimenteerd kan worden met water in wel 8 verschillende proefjes. Nog niet uitgespeeld? Ontdek meer wateractiviteiten in het museum! Tickets zijn verkrijgbaar bij de kassa van het museum.

Kijk- en DoeLab | Avatopia

Events Jonge mensen
Avatopia is een mobiel ontdekkingslab ontwikkeld door Roos Groothuizen waarin kinderen door te ontwerpen, te spelen en te verkleden kunnen ontdekken wie zij zijn en kunnen uitzoeken hoe zij zichzelf het beste kunnen representeren. Als je lichaam elke denkbare vorm kan aannemen, wat past dan het beste bij jou?

MediaLab | Single Line Selfie

Festival
Kom naar het MediaLab 'Single Line Selfie' van Roland Blok en laat een enkel lijn selfie maken. We maken een foto en geven dit aan de creative code. Deze zal de foto converteren naar een enkele lijn selfie. Vervolgens wordt deze met een tekenrobot getekend tot een Single Line Selfie. Natuurlijk mag je hem dan mee naar huis nemen!

PannenkoekLab

Festival
Ook gek op dit goudbruine lekkernij als tussendoortje of lunch? Pannenkoeken eten is een echte oer-Hollandse traditie waar mensen vrolijk van worden. In het PannenkoekLab kun je deze een keer laten maken op een 2.0 manier, namelijk met een pannenkoekprinter! Een unieke eetbelevenis! Boek hier een ticket.

MaakLab | Neon

Festival
Ga tijdens de nieuwste techniek – en ontwerpworkshop aan de slag met het ontwerpen van je eigen neonobject. Welke lichtgevende creatie voor aan de muur ga jij maken? Wordt het je lievelingsdier of favoriete muziekinstrument? Boek hier een ticket!

MediaLab | A Heard Space

Festival
Verken met de interactieve geluidsinstallatie 'A Heard Space' van kunstenaar Yu Zhang de ingewikkelde ontmoeting tussen ruimte en geluid. De plek waar verhalen echoën en weerklinken als reactie op jouw aanwezigheid. Stap in dit sonische tapijt en ontdek je eigen auditieve reis!

MediaLab | Kloon

Festival
In de interactieve installatie Kloon van Nou & Herkauw kan je, staand voor een videoscherm, composities maken met afbeeldingen van jezelf. Vermenigvuldig en bepaald bij elke kopie of je daar weer vóór of achter geplaatst wordt. Werk alleen of met vrienden al ‘klonend’ aan een mooie compositie, gefreakt kunstwerk of mega groepsfoto.

MFT Professionals

Festival
Tijdens het Maker Festival Twente vindt een viertal kennissessies plaats voor professionals die verdieping zoeken op het gebied van regionale programmering, de ontwikkeling van leerecosystemen en de rol van festivalprogramma daarin. Tijdens de sessies duiken we via vier thema’s dieper in de achterliggende ideeën achter het MFT en het ecosysteem waarin en -om het festival is gebouwd. Meld je hier aan!

Foodtruck

Festival
Trek gekregen van al dat maken, experimenteren en ontdekken? Aan de inwendige mens is ook gedacht. Op 2 en 3 mei worden op het terras voor Tetem pizza's gebakken in een mobiele pizzaoven. En op 4 en 5 mei kun je smullen van vers gemaakte crêpes. Zowel de pizza's als crêpes zijn naar wens zoet of hartig te bestellen en allemaal vegetarisch.

MaakLab | Wallets

Festival
Ben je ervan overtuigd dat cassettebandjes tot een vervlogen muziektijdperk behoren? Dan heb je het mis! Tijdens deze workshop laten we je zien hoe je er unieke portemonnees van kunt maken. Ga aan de slag met stof en een lijmpistool en recycle dit authentieke opnamemateriaal tot een persoonlijke geld- en pasjeshouder. Kosten workshop: € 1,-.

MediaLab | Nieuwe Verhalen

Festival
Ontdek in het MediaLab de digitale speeltuin en beleef de interactieve installaties van creatieve professionele makers. Creëer bijvoorbeeld je eigen verhaal met de digitale installatie Nieuwe Verhalen van Doremiek Lamain en Karen Smid.

GraafLab

Festival
Hebben jouw kids ook altijd zin om lekker te kliederen en spelen met zand en water? Kom naar het GraafLab en laat ze hun mooiste kasteel of kuil maken! En geniet daarna samen van een heerlijke Barista koffie en ranja in het naastgelegen Tetem Café of van een versgebakken pizza of crêpe van de foodtruck.

Ponytrap

Festival
Robot MAX is een hele bijzondere drummachine die muziek kan maken van klassieke instrumenten als viool en cello. Kom jij naar een van de workshops om samen met Robot MAX een muziekstuk te spelen?

RobotLab | Voetbal

Festival
In het RobotLab Voetbal van Eduwinkel kun je sportieve robots programmeren op een echt voetbalveld. De Sphero robots worden al bij PSV, Feyenoord, Chelsea, FC Barcelona en vele andere clubs gebruikt en nu kun jij er ook mee aan de slag! Kom je langs en doe je mee?

Kijk- en DoeLab | Animaltroniek

Festival
Techniek die je wilt knuffelen of aaien? Bestaat dat echt? De audiovisuele installatie Animaltroniek van Tristan Kruithof laat zien dat dit kan. In het Kijk- en DoeLab kun je zelf aan de slag met electro-mechanische fantasiedieren geïnspireerd op Animaltronics.

MediaLab | Narcissus

Festival
De motorgestuurde zeskantspiegels Narcissus van Roland Blok kunnen in twee richtingen kantelen en allemaal op verschillende manieren richten. Ze kunnen naar je wijzen zodat je jezelf in alle spiegels ziet én blijven je volgen als je beweegt. Met meer mensen in de ruimte kunnen ze ervoor kiezen om jou de anderen te laten zien óf jezelf.

FotoLab | AI Photo Console

Festival
Kom naar het FotoLab van Roland Blok en speel met kunstmatige intelligentie met behulp van de AI Photo Console. Maak een foto, schrijf een prompt en ga aan de slag. Laat je verrassen en verwonderen. De enige beperking is je verbeelding! 

RobotLab | RoboTeam UT

Festival
Bouw en programmeer je eigen robot met het RoboTeam van de Universiteit Twente. mBots zijn zelfbouwrobots met verschillende sensoren waarmee ze de wereld om zich heen kunnen waarnemen. Kom naar de workshop vol leuke uitdagingen en kleine competities!

EnschedeLab

Festival
Woon jij in Enschede of kom je er graag? Bezoek dan het EnschedeLab en personaliseer je eigen textielsticker met logo van de stad. En ga met je vrienden op de foto bij met het metershoge, rode stadsmerk van Enschede of het karretje Eddy de Caddy.

KunstLab | buitenobjecten

Festival Fysiek Presentaties
Bij binnenkomst vallen ze direct op! Verspreid over het festivalterrein staan namelijk levensgrote kunstwerken, gemaakt van schrootdelen en oude materialen. Nieuwsgierig welke er allemaal staan?

LEAFDE

Café Conceptstore Tentoonstellingen
In de Augmented Reality installatie LEAFDE staat ‘het recht van de plant’ centraal en onderzoekt Ton Nieuwenhuis hoe het narratief van planten ingezet kan worden om het menselijke verhaal te vertellen.

Tetem Café

Fysiek Presentaties
In de foyer van Tetem vind je Tetem Café waar je tijdens het Maker Festival een fijne pauze kunt nemen met een heerlijk kopje koffie, cappuccino met havermelk of verfrissend sapje.
Mastodon