1 t/m 31 mei  |  

Maakdag Festivals in Twente

Naast een vierdaags festival in Enschede (2 t/m 5 mei) toert het Maker Festival door heel Twente. Bezoek van 1 t/m 31 mei een Maakdag Festival bij jou in de buurt en volg - in verschillende labs - digitale, creatieve en uitdagende maakactiviteiten én ontdek nieuwe maakwerelden.

De Maakdag Festivals vinden in de Twentse bibliotheken plaats en/of theater of museum. Tijdens de Maakdag Festivals kan je meedoen aan verschillende inloopactiviteiten en workshops. Denk aan het RobotLab waarin je leert om met robotica te werken en het MaakLab waarin je technische installaties en constructies kan bouwen. Of bezoek een van de ‘Kijk- en DoeLabs’: ga aan de slag met electro-mechanische fantasiedieren geïnspireerd door Animaltronics van kunstenaar Tristan Kruithof. Of ontwerp je eigen avatar in het mobiel ontdekkingslab Avatopia van Roos Groothuizen.

Ontdek hieronder welke activiteiten je allemaal in de labs kunt doen en creëer je eigen Maak Experience!

Data & locatie
Nieuwsgierig wanneer het festival in jouw gemeente plaatsvindt? Bekijk hier een overzicht met data en locaties.

De inhoud van onderstaande labs kan per gemeente verschillen. Voor een aantal workshops wordt een vergoeding van maximaal € 3 gevraagd.

Ticket Maakdag Festival
Een ticket voor het Maakdag Festival is niet nodig, de toegang is gratis. Je kunt dus gewoon vrij naar binnen lopen!

Alle 14 Twentse gemeenten
Bekijk hier een overzicht met data en locaties per gemeente.

 

 

ExpoLab

Festival
Deze neon objecten zijn het eindproduct van de nieuwste techniek – en ontwerpworkshop 'Ontwerp je eigen neonobject', gemaakt in de voorjaarsvakantie. Tijdens de Maakdag exposeren jongeren hun zelfgemaakte creatie en kan iedereen de lichtgevende kunstwerk komen bewonderen!

FilmLab

Festival
Bij een aantal Maakdag Festivals wordt ook een FilmLab opgezet. Creëer in het FilmLab je eigen film of verhaal! Samen met een van de labcoaches ga je aan de slag en leer je o.a. werken met een 360 graden camera en een stopmotion programma of ontwerp je een eigen Augmented Reality wereld met CoSpaces.

RobotLab

Festival
Leer in het Robotlab programmeren met de robots MBot en Ozobot. Iedereen is welkom om de robots via verschillende programmeertechnieken opdrachten te geven en ze in beweging te zetten! Met wie ga jij samen een parcours uitzetten voor de robots?

MaakLab

Festival
Experimenteer in het MaakLab met nieuwe maak- en ontwerptechnieken door bijvoorbeeld een Make-It techniekpakketje, bouwset van een duurzaam huis, rotormobiel of vliegtuigje te maken. Doe mee en creëer je eigen maakwereld!

KunstLab

Festival
Laat je in het KunstLab inspireren door werk van plaatselijke kunstenaars, die je met verschillende kunstinstallaties en projecten meenemen in een wonderlijke wereld. Ontdek niet alleen allerlei nieuwe technieken en creatieve uitvindingen, ga zélf aan de slag met het maken van een kunstwerk!

Kijk- en DoeLab | Animaltroniek

Festival
Techniek die je wilt knuffelen of aaien? Bestaat dat echt? De audiovisuele installatie Animaltroniek van Tristan Kruithof laat zien dat dit kan. In het Kijk- en DoeLab kun je zelf aan de slag met electro-mechanische fantasiedieren geïnspireerd op Animaltronics.

KennisLab

Festival
Maak kennis met wat Twente als innovatieve Maakregio allemaal te bieden heeft. Professionals van (lokale) bedrijven of onderwijsinstellingen laten je zien en ervaren hoe maaktechnieken worden gebruikt in hun werksituatie. Welke technieken en maakprocessen kom je tegen bij o.a. Urenco, Thales of Universiteit Twente?

BasisLab

Festival
Bij een aantal Maakdagen Festivals zet de bibliotheek ook de deuren van haar reguliere BasisLab open voor bezoekers. Nieuwsgierig wat je daar allemaal kunt maken en doen? Neem vooral een kijkje tijdens het Maakdag Festival bij jou in de buurt en laat je inspireren!

ChocoLab

Festival
In het ChocoLab gaan we samen aan de slag met het maken van een chocolade mal! Hoe maak je zo'n plastic malletje? En wat komt er allemaal kijken bij het smelten van chocolade? Ontdek in het lab hoe je met de vacuümvormmachine en chocoladesmelter je eigen chocoladevorm kunt maken.

Kijk- en DoeLab | Avatopia

Events Jonge mensen
Avatopia is een mobiel ontdekkingslab ontwikkeld door Roos Groothuizen waarin kinderen door te ontwerpen, te spelen en te verkleden kunnen ontdekken wie zij zijn en kunnen uitzoeken hoe zij zichzelf het beste kunnen representeren. Als je lichaam elke denkbare vorm kan aannemen, wat past dan het beste bij jou?
Mastodon