1 maart t/m 31 mei  |  

Onderwijs

Voorafgaande en tijdens het Maker Festival Twente organiseren wij Maakcarrousels voor de primair onderwijs scholen en een workshopprogramma rond de tentoonstelling Gen C: Children of 2050 voor het voortgezet onderwijs, MBO en HBO.

Maakcarrousel | PO 

In de Maakcarrousels - waarbij het ‘leren door te maken’ centraal staat - maken kinderen binnenschools kennis met maaktechnieken en maakbedrijven. Tijdens een Maakcarrousel volgen 6 klassen (groep 3 t/m 8) een korte maakworkshop op school. Zo maken kinderen kennis met de maakcultuur en leren zij dat er diverse maakactiviteiten plaatsvinden gedurende het Maker Festival Twente in hun eigen gemeente.

Meer informatie over de workshops en aanmelden van een school kan via jelske@tetem.nl (let op: nog beperkte data beschikbaar).

Workshops 'Gen C: Children of 2050' | VO, MBO en HBO 

Van 10 maart t/m 12 juni 2022 bouwen leerlingen van het VO, MBO en HBO in de tentoonstelling ‘Gen C: Children of 2050’ samen met kunstenaar en ontwerper Bianca Carague aan een denkbeeldige wereld van toekomstige kinderen. 

Kan jij bedenken hoe de wereld er in 2050 uit ziet als je alle aannames over de toekomst loslaat? Als je de toekomst niet probeert te voorspellen of te beheersen, maar juist buiten de gebaande paden gaat denken? De vier slaapkamers van toekomstige kinderen dienen als basis voor de uitwerking van verschillende toekomstscenario’s door middel van workshops.

Workshops Gen C: Children of 2050:

1. Scenario Building
Tijdens deze workshop maak je kennis met onderzoek tools die nodig zijn om mogelijke scenario’s voor toekomstige samenlevingen te bedenken. Je analyseert welke ontwikkelingen en trends invloed kunnen hebben op de vrije tijd, technologie, onderwijs of gezondheidszorg in de toekomst. Deze ideeën geef je samen vorm door middel van tekeningen. De output van de workshop wordt gedocumenteerd en gebruikt voor 3D-illustraties en een film in de tentoonstelling ‘Gen C: Children of 2050’ van Bianca Carague in Tetem.

Doelgroep: HBO/WO
Maximumaantal: 28 studenten per ronde
Tijdsduur: 90 minuten

2. Audio LARP (live action role playing)
Deze workshop is een interactieve live action roleplay. Tijdens de workshop onderzoek je op een speelse en spontane manier welke relaties de kinderen van 2050 hebben met hun ouders, vrienden en hun omgeving. Door je karakter te bedenken en te improviseren speel je de toekomstige kinderen in verschillende rollenspellen na. De verhalen van de karakters en de interacties worden gedocumenteerd in de vorm van anonieme audio-opnames die door de kunstenaar Bianca Carague als inspiratie worden gebruikt in de tentoonstelling ‘Gen C: Children of 2050’ in Tetem.

Doelgroep: VO HAVO/VWO
Maximumaantal: 28 leerlingen per ronde
Tijdsduur: 90 minuten

3. Creative Writing: ‘Dear Diary’
‘Dear Diary’ is een creatieve schrijfworkshop waarbij je je verplaatst in de vier toekomstige kinderen. De workshop begint met een schrijfoefening en een warming-up waarbij je in 2 minuten zoveel mogelijk woorden opschrijft, ongeacht of de woorden logisch zijn. Na de warming-up luister je naar vier meeslepende verhalen over toekomstige werelden die bedacht zijn door de kunstenaar Bianca Carague. Daarna kruip je zelf in de schoenen van een van de vier kinderen. Wat ga jij in het dagboek schrijven? De dagboek verhalen worden door de kunstenaar als inspiratie gebruikt in haar tentoonstelling ‘Gen C: Children of 2050’ in Tetem.

Doelgroep: VO BASIS tot VWO en volwassenen
Maximumaantal: 28 leerlingen per ronde
Tijdsduur: 45 minuten

Meer informatie over de workshops en aanmelden van een klas kan via elna@roombeekcultuurpark.nl.