Mijn reis als beeldend kunstenaar

Publiceerdatum: 20 juli 2017

Ik werk vanuit fascinatie voor de dingen om mij heen. Van jongs af aan ben ik geboeid door handelingen of gebeurtenissen waarbij het verhaal buiten beeld ligt. Mysterieuze verschijnselen trekken mijn aandacht. Een beeld dat niet meteen alles wat het in zich heeft vrijgeeft. Tijdloosheid, tijdsperceptie, structuur, cultuur en de ongerepte natuur zijn een bron van inspiratie voor mijn werk. Door mij niet te beperken in het materiaal, maar juist keer op keer nieuwe materialen te ontdekken, voel ik mij vrij om datgene wat ik voel, heb ervaren of misschien wel naar verlang, naar buiten te brengen. Ik houd me bezig met analoge fotografie, tekenen, video, installaties en geluid.

Talent & Development Program 2017-2018
Tetem wil (jonge) kunstenaars uit de regio een kans bieden om te werken aan de ontwikkeling van talent, netwerk en professionalisering. Met dit doel heeft Tetem het Talent & Development Program opgesteld. Met ingang van het jaar 2017 volg ik dit 2-jarig professionaliseringstraject, samen met Marnix van den Berg en Esmay Groot Koerkamp. Als kunstenaars hebben wij het voorrecht om de komende twee jaar gebruik te mogen maken van de aanwezige kennis en middelen binnen Tetem. We hebben een strippenkaart ontvangen waarmee we begeleiding op maat kunnen inlenen, bijvoorbeeld op het gebied van marketing, techniek of financiën.

In februari was de introductie van het T&D Program. Ik heb ondertussen een tentoonstelling mogen helpen opbouwen en een gesprek met een kunstenaar bijgewoond waarin ik de eerste stappen van het ontstaan van een expositie heb gevolgd. Door het voeren van gesprekken heb ik mijn eigen positie als kunstenaar vastgesteld en heb ik leerdoelen opgesteld voor de komende twee jaar. Vanaf nu is het voor mij tijd om mijn strippenkaart in te zetten en kennis te vergaren om zo mijn leerdoelen te behalen.

Verwachtingen
Waar sta ik als kunstenaar? Wat zijn mijn verwachtingen en waar wil ik naar toe? En als ik daar heen wil, welke weg is dan het meest effectief? Welke weg heeft interessante zijweggetjes, die mij zullen leiden naar een plekken buiten mijn comfortzone? Ik ben continu bezig mezelf te ontwikkelen, vrijwel alle stappen die ik zet voelen als vooruit gaan. Maar wanneer ik terug kijk naar de afgelopen jaren, merk ik dat ik weinig heb gedeeld. In eerste instantie maak ik het werk puur uit innerlijke noodzaak, de drang om dat wat ik voel te uiten. Nu ben ik op het punt aangekomen mijn werk langzaam te willen openstellen. Daar waar ik mij vorig jaar continu bevond in een zelfgecreëerde fictieve ‘bubbel’, wil ik de komende tijd actief het contact met mijn publiek opzoeken.

Toen ik las over het T&D Program, wist ik dat dit een unieke kans zou zijn om in aanraking te komen met professionals uit het vak. Als kunstenaar wil ik mij zo breed mogelijk oriënteren. Ik verwacht dat ik op een andere manier naar mijn werk zal leren kijken. Dat ik verschillende meningen mag aanhoren en kennis op ga doen van o.a. de zakelijke kant van het kunstenaar zijn. Ik denk dat het programma mij ondersteuning zal bieden in mijn verdere ontwikkeling als beeldend kunstenaar. Ik wil graag leren hoe het eraan toegaat bij het cureren van een tentoonstelling, hoe ik mij het beste kan profileren als kunstenaar (o.a. via sociale media) én hoe ik mij kan ontwikkelen in het cultureel ondernemerschap. Ik wil experimenteren, leren ontdekken en groeien. Ik heb hoge verwachtingen van het Talent & Development Program en wil Tetem dan ook hartelijk danken voor het bieden van deze kans!

Wil je mijn reis als beeldend kunstenaar volgen? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.stephanienypels.com.

~ geschreven door Stephanie Nypels

Stephanie Nypels is een van de kunstenaars die een professionaliseringstraject bij Tetem volgt in het kader van het Talent & Development Program.

Vorige blogs

The Silent Majority / Are you talking to me?

Door Tetem ben ik, samen met vijf andere kunstenaars, uitgenodigd om onderzoek te doen en een projectvoorstel te ontwikkelen voor Silent Majority, een project-tentoonstelling waarin kunstenaars de mogelijkheden onderzoeken om deze gematigde middengroep een stem en gezicht te geven. Are you talking to me? De eerste vraag die bij mij opkwam was: ‘Maak ik deel uit van die Silent Majority’? […]

Vliegende Mieren… dwalen door Venetië

Venetië. Ik zie huizen links en rechts. Doodlopende straten door water en muren. Zo veel mensen, geen uitkomst. Toeristen bewegen als mieren door de steegjes, geen idee waar hun Koningin is… Voor de preview van de Biënnale van Venetië reis ik mee met de Cubaanse kunstenares Susana Pilar Delahante Matienzo. Met haar expositie ‘A Chinese Passing Venice, On His Way To […]
Mastodon