New adventures, new challenges, new opportunities, new year

Publiceerdatum: 12 januari 2024

2024 is begonnen! Op dit moment leggen we de laatste hand aan onze aanvraag voor de BIS. Dat vraagt veel tijd, maar levert ook veel positieve energie! Met vereende krachten van medewerkers en kritische meelezers staat er straks een breed gedragen programmaplan. 31 januari is de deadline en daarna is het afwachten…

Tetem internationaal
We hebben een rijk jaar achter de rug, met vele wapenfeiten. Onze tentoonstellingen en producties waren niet alleen in Enschede en de regio een succes maar gingen ook internationaal! Met het collectief Keiken ontwikkelden we de mixed-reality installatie Morphogenic Angels and Pink Moonrock Cries, waarvan de beelden werden getoond tijdens het ARKO Art & Tech Festival in Seoul en de installatie als geheel doorreisde naar Theater der Welt in Frankfurt. Met Annika Kappner ontwikkelden we de meditatieve installatie Liquid Dreams die doorreisde naar het Uroboros Festival in Praag. Zelf was ik in de gelukkige omstandigheid om het Ars Electronica festival in Linz te mogen bezoeken, waar onze presentatie met het aansprekende VR-werk The Miracle Basket van Abner Preis te zien was. Het was motiverend in Linz te zijn en producties te kunnen bekijken waaraan wij de afgelopen jaren hebben bijgedragen. Zo toonde Roos Groothuizen op uitnodiging van het Stimuleringsfonds de escaperoom I want to delete it all, but not now, die wij in 2021 met Roos hebben mogen ontwikkelen. Ook dompelde ik mij onder in de V2_ presentatie en het werk Hotspot van maker Marlot Meyer met wie wij begin 2023 hebben gewerkt aan het ontwikkelen van een headset voor het opvangen van hersengolven. Ik ben blij dat Tetem deel uitmaakt van een inspirerend netwerk met waardevolle connecties, zodat we een krachtige ontwikkelomgeving kunnen bieden aan al die fantastische makers.

Verankering MaakCultuur en Digitale cultuur
In 2023 zijn in álle Maakplaatsen van de Twentse Bibliotheken BasisLabs geplaatst, waar mensen zélf aan de slag kunnen met nieuwe technieken en apparatuur. De regionale ambitie van Tetem is gericht op de ontwikkeling van een fijnmazig, eerlijk leerecosysteem dat mensen helpt eigen talenten te ontwikkelen en hun weg te vinden in de snel veranderende samenlevering. Ook het afgelopen jaar heb ik weer gesprekken mogen voeren met partners uit verschillende domeinen. Samen met het onderwijs, bedrijfsleven en sociaal domein hebben we gewerkt aan het inclusiever maken van het op leren en maken gerichte leerecosysteem. In alle gemeenten organiseerden we in het voorjaar in samenwerking met vele partners een Maker Festival, om maakcultuur voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te maken. Met Cinekid en alle filmhuizen uit Twente produceerden we in het najaar het Pop-Up Filmfestival, zodat digitale cultuur onderdeel wordt van het leven van jonge mensen. Ik ben blij om te zien dat met de BasisLabs en beide festivals MaakCultuur en Digitale cultuur steeds steviger verankerd raken in Twente.

Tetem toegankelijker dan ooit
Tetem is het afgelopen jaar toegankelijker geworden voor veel nieuwe publieksgroepen. Bij de metamorfose van de foyer hebben we voor een warme uitstraling gekozen. Het Tetem-Café zorgt voor een bredere publiekservaring van tentoonstellingsbezoekers en maakt Tetem laagdrempeliger voor buurtbewoners en studenten van ArtEZ. Het Lab is vaak volgeboekt. Op werkdagen wordt het als FabLab gebruikt door professionals, studenten en onderwijsgroepen en in de weekenden als MaakMeeLab door gezinnen en jongeren. Groen Geluk is de werkomgeving waar medewerkers, makers, externe professionals en studenten op een fijne en gezonde manier kunnen werken en elkaar ontmoeten. En dan is er nog ons Stadsprogramma, waarin we sociale en culturele initiatieven uit de wijk de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van onze voorzieningen. Het Stadsprogramma is voor veel bewoners een belangrijke reden om Tetem regelmatig te bezoeken. Met het programma Inclusief Cultuuraanbod Enschede dragen we ons steentje bij aan vermindering van kansenongelijkheid. Het programma is bedoeld voor gezinnen met een lagere sociaal-economische status, gezinnen voor wie cultuurdeelname niet vanzelfsprekend is. Want het is belangrijk dat iederéén zich welkom kan voelen in Tetem!

Gemengde gevoelens
Toch ga ik het nieuwe jaar in met gemengde emoties. Aan het einde van het oude jaar hebben we na een periode van langdurige ziekte afscheid moeten nemen van een dierbare collega en is een andere collega ernstig ziek geworden. Een derde medewerker heeft in haar naaste familie te maken gekregen met een gewelddadige aanslag. Hierdoor werd de start van het nieuwe jaar overschaduwd door gevoelens van verdriet en onmacht. Toch raakte me juist in deze moeilijke tijden de verbondenheid die we met elkaar delen. Dit geeft mij hoop en vertrouwen ten aanzien van het nieuwe jaar. Een start van het jaar waarin het extra belangrijk is dat we er voor elkaar zijn!

Ik wens iedereen een gelukkig en gezond 2024!

~ Wilja Jurg, Directeur Tetem

Foto: Sjoerd van Acker – Lingering Echoes

Vorige blogs

Bewonersfestival: voor en met bewoners uit de wijk

Op 9 september is het Bewonersfestival, een mooi evenement voor, door en met bewoners uit de wijken Roombeek, Deppenbroek en Mekkelholt. Ook professionele organisaties doen mee, waaronder Tetem. Ik werk al ruim 5 jaar als educator bij Tetem en ben sinds 1 januari 2023 ook verantwoordelijk voor het stadsprogramma. Samen met een collega vervul ik de rol van stadsprogrammeur; samen […]

Groen geluk

Afgelopen najaar is er een conceptstore en een lunchcafé in Tetem gekomen. Binnenkort wordt ook de workspace geopend. Behalve voor originele cadeaus, een knipbeurt, een bezoek aan het plantenasiel en koffie met iets lekkers, kan je straks ook terecht bij Tetem voor een inspirerende en groene werkplek! Samen met andere teamleden werk ik aan de laatste voorbereidingen. Ik verheug mij […]
Mastodon