Nieuw in Tetem: Conceptstore Blender Blender!

Publiceerdatum: 20 oktober 2022

Op zaterdag 5 november om 16.00 is de officiële opening van Blender Blender in de foyer van Tetem!

Met de opening komt er een einde aan een lange periode van vergunningen aanvragen, verbouwingswerkzaamheden en een oneindige stroom aan regelzaken. En we zijn nog niet klaar, er moet nog heel veel gebeuren voordat we 5 november officieel open kunnen! Ik denk echter dat het alle bloed, zweet en tranen uiteindelijk meer dan waard zal zijn. We hebben er bewust voor gekozen om op deze manier de publieksfunctie van Tetem te intensiveren. Je hebt straks meerdere redenen om naar Tetem te komen! Bezoekers, buurtbewoners, studenten en professionals bieden we ruimte om met elkaar in contact te komen, het gesprek aan te gaan en op een fijne plek (samen) te werken. Ook kan Tetem op deze manier het contact met haar publieken verder uitbouwen. Publiek dat naar een tentoonstelling komt kan daarna langer blijven, bv. voor een lekkere lunch of het kopen van een origineel cadeau. Maar het werkt ook andersom: mensen die hun haar willen laten knippen, een plant komen brengen of naar Blender Blender komen om te werken, kunnen geïnteresseerd raken in ons programma en een van onze tentoonstellingen bezoeken!

In deze tijden van schaarste wil Tetem nog bewuster omgaan met de middelen die we hebben. Overal om ons heen zien we initiatieven die het niet meer redden omdat ze simpelweg geen ruimte kunnen vinden, de huren en energiekosten te hoog zijn geworden of ze organisatorisch te klein zijn om structureel de deur open te kunnen houden. Tetem stelt de ruimten waarover zij beschikt daarom ook open voor anderen; voor een taalles gegeven door buurtbewoners, een vergadering van een klein initiatief of een creatief bedrijf dat een nieuw concept wil presenteren aan publiek.

Via interessante omwegen tóch je doel bereiken
Ik ben een ’bouwer’ en vind het fijn om te werken aan een dergelijk ‘open concept’ waarbij je nog niet helemaal weet wat eruit komt. Tegelijk merk ik ook dat het ingewikkeld is. Dit soort intensieve samenwerkingen zijn complex en vragen veel van mensen. Het voelt soms als een doolhof van interacties waarbij we langs vele - vaak wel interessante - omwegen uiteindelijk ons doel bereiken.

Op dit moment gebeurt er van alles tegelijkertijd. Onze tentoonstellingen zijn gewoon open gebleven voor publiek en de kapsalon is al in gebruik. Maar de catering is nog volop in aanbouw en aan het eind van de dag doen we de afwas in de kleine pantry met de hand, omdat de afwasmachine nog niet is aangesloten en dat de enige plek is met warm water. Ik ben trots op ons Tetem team omdat ze flexibel en verdraagzaam blijven te midden van alle herrie en bouwstof en zich inzetten om deze hectische periode te overbruggen. Maar ook ben ik dankbaar dat buurtbewoners, onze samenwerkingspartners in de wijk en het onderwijs - ondanks dat ze nooit weten hoe de situatie die week is en wat ze aantreffen - gewoon zijn blijven komen voor vergaderingen, het geven en volgen van workshops en trainingen, of het bijwonen van de wekelijkse taal-, techniek- en codeerlessen.

Kracht van het onverwachte
Ik zie dat juist die chaos en de veelheid aan onverwachte en onvoorspelbare gebeurtenissen mensen de mogelijkheid biedt om met elkaar in contact te komen. Wat dat betreft een mooie, onverwachte link met onze programmalijn Happy Incidents! Laten we het goede van deze bouwperiode behouden - de onverwachte ontmoetingen, de creatieve oplossingen, de saamhorigheid - maar dan zonder al het bouwstof en de soms afschuwelijke herrie! Tetem is te klein om elkaar te ontwijken, maar juist dát helpt ons verder. Met elkaar zijn we flexibel, anticiperen we op nieuwe mogelijkheden en dragen samen de verantwoordelijkheid. Dat dit ook nog in een goede sfeer gebeurt en (meestal) met een lach op het gezicht, daar kan ik alleen maar diep respect voor hebben. Allemaal heel veel dank!

Blender Blender is vanaf 6 november iedere woensdag t/m zondag geopend van 12.30-17.30!

~ Wilja Jurg, Directeur Tetem

Foto: Plantenasiel LEAFDE van Ton Nieuwenhuis, onderdeel van Blender Blender, fotograaf Tjeerd Derkink

Vorige blogs

Een empathische benadering van de metaverse

De metaverse wordt meestal omschreven als een ‘collectieve virtuele ruimte waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten’. De metaverse als een alternatieve werkelijkheid waarin we kunnen gamen, vergaderen, events bezoeken en met cryptogeld handelen, maar ook de meest fantasierijke omgevingen en versies van onszelf kunnen onderzoeken! Jeroen Junte beschreef de metaverse in de Volkskrant als “de uitgebreide versie van het internet waar […]

Het leerecosysteem: wapen in de strijd tegen kansenongelijkheid

In Nederland geloven we graag dat iedereen binnen het onderwijs gelijke kansen heeft. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kansenongelijkheid alleen maar toeneemt. In de documentaireserie Klassen wordt de vraag gesteld of het diploma van kinderen gebaseerd is op hun eigen kwaliteiten of dat het opleidingsniveau van de ouders een doorslaggevende rol speelt. Ook in de televisieserie Sander en […]