MFT, Maakplaatsen, generators & broedplaatsen
Nieuw in Tetem: het MaakMeeLab en het FabLab
Sinds half juli is het nieuwe MaakMeeLab van Tetem geopend. Het lab is een open werkplaats en ontmoetingsplek ineen. Het lab is uitgerust met de nieuwste technieken en technologieën zoals 3D (voedsel)printers, lasercutters, Virtual Reality, Artifical Intelligence, robotica en domotica.
Er worden twee programma’s aangeboden: het MaakMeelab voor bezoekers en buurtbewoners en het FabLab voor professionals. Publiek, buurtbewoners en gezinnen kunnen in het MaakMeeLab gebruik maken van vele maak-faciliteiten gericht op de digitale cultuur en maakcultuur. Het activiteitenaanbod is heel breed; je kunt met elektronica een rotormobiel of zonnecel bouwen, een 360 graden film maken of een 3D fotolijstje ontwerpen en printen.
Kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers en andere makers kunnen aan de slag in het FabLab. Daar hebben ze alle ruimte om in interdisciplinair verband producten te ontwikkelen en op de markt te brengen. Maar werken aan de eigen artistieke kwaliteiten kan ook.
Inmiddels is het MaakMeeLab drie weken open, de labmanagers zijn super enthousiast en vertellen wat het lab zo bijzonder maakt.
Jan Merlin Marski, labmanager: ‘’We hebben bewust de keuze gemaakt om in het lab cross-sectoraal te werken, professionals en regulier publiek ontvangen we op hetzelfde moment. We willen verbindingen leggen tussen burgers, hun leefwereld, instituties en het bedrijfsleven. Wat is er dan mooier dan tegelijkertijd hands-on aan eigen producten werken in een lab? Kinderen maar ook volwassenen leren waar de nieuwsgierigheid ontstaat. Doordat er zoveel tegelijkertijd gebeurt ontstaat een hele rijke leeromgeving. Omgekeerd zien we dat ook professionals nieuwsgierig zijn, ze zijn verrast over de creativiteit en innovativiteit van bezoekers en professionals uit andere domeinen.’’
“Als kunstenaar zoek je naar manieren om je te blijven ontwikkelen op het gebied van technologie. Er kan al zoveel, maar vaak ontbreken de financiële middelen om het experiment aan te gaan. In het FabLab word je op weg geholpen met de basis van die nieuwe technieken, waarna je de ruimte en tijd krijgt om zélf alle mogelijkheden te ontdekken”, aldus labmanager Mariëlle Meijerink.
Voor iedereen
“Het MaakMeeLab is toegankelijk voor iedereen die een nieuwe techniek wil leren, ongeacht je achtergrond, leeftijd of eventueel een beperking. Ik help op dit moment een maker die ondanks zijn zware fysieke beperking graag bij ons wil leren programmeren. Zijn enige manier om te communiceren is door de computer die op zijn rolstoel is bevestigd met zijn ogen te bedienen. We ondersteunen hem door de juiste software op zijn computer te installeren en de techniek van het programmeren te leren. Ik vind het prachtig om te zien dat hij in het MaakMeeLab de kans krijgt om deze wens in vervulling te laten gaan”, vertelt labmanager Amel Zubeidy.
Wencke Steggink, marketingmedewerker bij Tetem: “Zo'n compleet MaakMeeLab met al die verschillende technieken hoort ook wel echt bij maakstad Enschede! Heel mooi om te zien hoe toegankelijk het is gemaakt voor álle makers, qua leeftijd en ontwikkelniveau”.
Grip op technologie
Ella Buzo is programmamedewerker tentoonstellingen bij Tetem, ook zij is enthousiast: “Ik ben heel blij met de mogelijkheden van het lab, ook voor ons tentoonstellingsprogramma. De kunstenaars en ontwerpers die met ons tentoonstellingen ontwikkelen kunnen in het lab hun skills verbreden. Digitale technieken als Augmented en Virtual Reality en online storytelling zijn belangrijk geworden in de huidige samenleving, maar ook binnen ons hybride programma waarbij je een tentoonstelling fysiek, online en via een robot kunt bezoeken. Het lab biedt mooie nieuwe uitdagingen, zowel voor ons als voor de kunstenaars!“
“Wij willen dat mensen beter begrijpen hoe digitale cultuur werkt, dat ze de maakcultuur ontdekken en de mogelijkheden van de digitale middelen. Wij denken dat als je zélf weet hoe verschillende technieken werken, dat je veel beter begrijpt hoe de door technologie veranderende samenleving in elkaar zit. Maar ook voor onszelf als organisatie is het van belang om grip te krijgen op nieuwe technologieën, om vanuit daar onze eigen keuzes te kunnen maken”, aldus Wilja Jurg, directeur van Tetem.
Vorige blogs
Play in Information Society
Tetem in de BIS!!
Meld je aan voor de Nieuwsbrief
Bezoekadres
Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
053 - 23 08 791
tetem@tetem.nl