Nooit te oud om te spelen

Publiceerdatum: 22 augustus 2018

Karnieland is een eigentijdse en alternatieve ‘doe-kermis’, die werkt op spierkracht in plaats van op motoren. Jong en oud worden uitgedaagd om te spelen en dingen in beweging te zetten. Zonder jouw inzet werkt de Velosel niet, komen de Bamkars geen meter vooruit en klinkt er geen lied.

De installaties van Karnieland zijn simpel en laagdrempelig, zodat je ze zelf zou kunnen maken. De Kop van Jut, De BBB-gun, het Gekke Gok Orgel en de Krachtauramulator krijgen bezieling door het gebruik. Het publiek is niet langer toeschouwer, maar actief deelnemer en wordt onderdeel van het Gesamtkunstwerk. Voor mensen die onze installaties zien als ongepast of ze bekijken als show, verwordt Karnieland tot een soort Coney Island. Actieve deelname maakt dat mensen losser worden door te spelen en te kijken. Ze bevragen hun omgeving, denken in oplossingen en worden uitgedaagd om het zélf te doen. Hun zelfredzaamheid gaat omhoog. Als één van de installaties kapot gaat is dat niet erg, die wordt gewoon weer gemaakt. Maar mooier nog is als je daar zélf in meedenkt; hoe lossen we dit op?

Ego opzij
In de wereld van Karnieland wordt het ego op de proef gesteld. Bezoekers worden uitgedaagd om hun ego opzij te zetten en als een kind te ontdekken en te spelen. Je niet langer te gedragen naar conventies en hoe jij vindt dat je gezien wilt worden. Samenlevingswaarden worden ondermijnd en wankelen. Je verliest de controle en tegelijkertijd openen zich nieuwe perspectieven. Door te spelen leren we weer te ontdekken en blijven we onszelf ontwikkelen. Vanuit onbevangenheid proberen we dingen uit en leren om met fouten om te gaan.

In de huidige tijd van technologisering, The Internet of Things en ingewikkelde kwesties als klimaatveranderingen en energietransitie moeten we ons afvragen: welke oplossingen hebben we zélf in handen? Door kritisch naar de wereld te kijken kun je de techniek begrijpen en veranderingen naar je hand zetten. De wereld wordt steeds groter, de input steeds omvangrijker. We moeten weer leren dichterbij te kijken en de wereld om ons heen begrijpen. Door te spelen krijgen we inzicht in onszelf, de wereld, in technologie en mogelijkheden. In die wereld is schoonheid en perfectie niet leidend, maar een actief en creatief leven. Een wereld waarin we zélf maken en creëren, waarin plezier - en spel- voorop staan!

~ Reinier Kranendonk
~ fotograaf: Han Wegman

Reinier Kranendonk is conceptueel vormgever. Hij is ook bedenker en oprichter van Karnieland. In het weekend van 24, 25 en 26 augustus en het weekend van 31 augustus t/m 2 september te beleven bij Tetem!

Vorige blogs

Techologie is een reflectie van wie we zijn

Technologie is een noodzaak om te overleven en aanjager van de menselijke evolutie. Dat werd me pas echt duidelijk na het lezen van Kevin Kelly’s boek ‘De wil van technologie’, over de autonome ontwikkeling van technologie. Door technologie wordt het mogelijk extensies van het menselijk lichaam te maken, die het makkelijker maken om te overleven. Digitale technologie, zoals smartphones en […]

Bildung

Toen ik voor het eerst het begrip Bildung tegenkwam en er over las, realiseerde ik me waarom ik in het onderwijs ben gaan werken. Mijn motivatie is dat ik wil bijdragen aan de individuele ontwikkeling van de student. Het is van groot belang dat studenten worden voorbereid op de al maar complexer wordende, snel veranderende interculturele wereld. Een wereld waarin […]
Mastodon