On tour@Heimland

Publiceerdatum: 21 juni 2024

On tour@Heimland

Op 21, 22 en 23 juni 2024 opent Diepenheim haar poorten voor het driedaagse evenement Heimland. Het wordt een weekend vol theater, kunst, filosofie, vrij denken, wetenschap, muziek, (Twentse) cultuur, natuur, dans en meer. Op Heimland worden drie installaties getoond die ontwikkeld zijn binnen Cross-TIC, onder begeleiding van Tetem. Ook heeft Tetem speciaal voor het festival het educatieprogramma ‘AR-wereld’ ontwikkeld, geïnspireerd op de boomgaard in Diepenheim.

Heimland is een van de partners in Cross-TIC en daarmee van Tetem. Ik merk dat dat het jarenlang werken aan gezamenlijke doelen op steeds meer momenten effect begint te krijgen. Drie Cross-TIC producties Avatopia, LEAFDE en Review - alle drie ontwikkeld onder begeleiding van Tetem - zijn dit jaar te zien op Heimland. Ik vind het fantastisch dat we talentvolle jonge makers op deze manier een stap verder kunnen helpen in hun carrière. Dat ze de mogelijkheid krijgen om nieuw werk te ontwikkelen en dat op verschillende plekken kunnen tonen. Ramon Dreteler, voorzitter van de werkplaats Diepenheim en verantwoordelijk voor de organisatie van het festival is enthousiast: “De drie producties voegen een mooie verdiepende laag toe aan het al uitgebreide aanbod van Heimland. We hopen uiteraard op veel interactie met de bezoekers. Deze producties zullen hier zeker aan bijdragen.”

Schatten van de toekomst

Speciaal voor het Heimland festival hebben we een educatieprogramma ‘AR-wereld’ ontwikkeld voor de groepen 6 t/m 8 van het primair onderwijs. De workshops zijn geïnspireerd op de boomgaard in Diepenheim. Het gaat over de schatten die daar gevonden zijn in de grond en over hoe de schatten van de toekomst eruit zullen zien. Kinderen hebben een virtueel 3D object ontworpen dat straks door middel van Augmented Reality in de boomgaard te zien is. Zo maken ze zélf de schatten van de toekomst. De creativiteit van de kinderen heeft me verrast. Hun ontwerpen komen tot leven tijdens de opening van het Heimland festival. Ook Ramon kijkt uit naar de bijdrage van deze jonge makers: “Door dit project hebben we leerlingen van de scholen in de Hof van Twente kunnen betrekken bij het festival. Creativiteit door middel van het toepassen van AR in de belevingswereld van kinderen vind ik een prachtig uitgangspunt. Ik kijk er enorm naar uit om het eindresultaat van dit project op buitenplaats Vinckeboom te mogen bewonderen!”

De combinatie van techniek en creativiteit is belangrijk omdat het leidt tot verbeeldingskracht en creatief vermogen. Ik hoop dan ook dat dit prachtige AR project en de bijzondere presentatie in de boomgaard jonge mensen inspireert om hun talenten te ontwikkelen en nieuwe schatten voor de toekomst te maken!

Wilja Jurg

Directeur Tetem

 

 

 

Vorige blogs

Activeren van de verbeeldingskracht

Mijn naam is Tristan Kruithof. Ik heb ooit een opleiding creatieve therapie gedaan, maar de zorg bleek toch niet echt iets voor mij. Daarna ben ik de wereld van het buitentheater ingerold, aanvankelijk als technicus, later als theatermaker en decorbouwer. Onder de noemer EXOOT ben ik 15 jaar geleden begonnen met het bouwen van interactieve installaties en objecten. Deze zijn […]

Maakcultuur als onderdeel van de Twentse identiteit

Ik ben Liesbeth Jansen en voorzitter van het Comité van Aanbeveling van het Maker Festival Twente. Ik heb veel affiniteit met maken, dus het is voor mij een eer om voorzitter te mogen zijn van het Comité. Eens per jaar komt het Comité van Aanbeveling bij elkaar. We bespreken dan de inhoud van het festival en kijken naar de lange […]
Mastodon