MFT, Maakplaatsen, generators & broedplaatsen
Out of your comfort zone
Kunstenaars Kylie Bremer en Willemijn Calis zijn beiden deelnemer in het Talent & Development Program van Tetem. Onderdeel van het programma is dat ze meelopen met een tentoonstelling. Kylie: “Ik heb meegelopen met Be Your Own Robot van Sander Veenhof. Ik heb het hele proces meegemaakt, van brainstorm tot het opbouwen van de expositie. Wat wil de kunstenaar neerzetten met de expositie? Hoe bedenk je een concept? Wat is er nodig om je doelen waar te maken? Welke partijen spelen een rol? Het proces omvat veel meer zaken dan ik van tevoren had gedacht. Het is niet alleen de expositie van de kunstenaar, er wordt een heel programma omheen gebouwd met workshops etc. Het is een proces van trial and error, zowel voor de kunstenaar als voor Tetem; soms moet je een beetje meegeven, op andere momenten moet je op je strepen staan. Hoe zorg je als organisatie dat er een goede tentoonstelling komt, zonder afbreuk te doen aan het werk van de kunstenaar?”
Willemijn liep mee met de tentoonstelling Originals van Douwe Dijkstra en Jules Verhulst. Willemijn: “Vanaf het allereerste begin ben ik betrokken. Ik ben meegegaan op atelierbezoek. Wat is de eerste opzet? En dan zien wat er uiteindelijk van terecht komt in de tentoonstellingsruimte. Van idee naar uitvoering, dat was een heel leerzaam proces. Soms heb je een idee en dan lukt het niet. Zo wilden de kunstenaars elders in de stad een live performance doen van de installatie Kijkersfile. Dat is uiteindelijk niet gelukt, omdat de gewenste specifieke ruimte voor de live uitvoering ontbrak.”
Wat betekent het T&D programma voor Kylie en Willemijn? Willemijn: “Wat ik heel fijn vind zijn alle workshops en trainingen die we aangeboden krijgen, bijv. spreken in het openbaar en het doen van fondsenaanvragen. Dat helpt mij enorm en houdt me scherp. Daarnaast is er het netwerk van Tetem waar je gebruik van kunt maken. Deuren gaan sneller open, je komt makkelijk met mensen in contact.” Kylie: “In de trainingen leer je van alles over de beroepspraktijk en krijg je praktische handvatten aangereikt. Skills die je nodig hebt om als zelfstandig kunstenaar aan de slag te kunnen.” Willemijn: “Als je op de Kunstacademie zit gaat het ook wel over dat soort vaardigheden, maar dan sta je er niet voldoende voor open omdat je het nog niet in de praktijk kunt brengen, dat is nu anders.”
Toegevoegde laag aan de realiteit
Voor KunstenLandschap op 8, 9 en 10 juni - een route in het landschap van Lonneker en Roombeek, waarbij je al wandelend of fietsend hedendaagse kunst, gedichten en voorstellingen tegenkomt - gaan Willemijn en Kylie beiden een AR werk maken. Willemijn: Augmented Reality is een toegevoegde laag aan de realiteit, bijv. je hebt een koffiekopje, als je daar met je telefoon overheen gaat zie je het lepeltje in het kopje bewegen.” Kylie: “Ik had nog nooit met AR gewerkt, het leek me interessant om de techniek te leren, een mooie aanvulling op mijn eigen analoge werk. AR is een aanvulling op de werkelijkheid. Als je niet de mogelijkheid hebt om een object daadwerkelijk fysiek in een ruimte te plaatsen, kan je het in een 3D vorm modeleren en alsnog via een tablet of iPhone laten zien.”
Kylie: “Ik ben niet van plan om AR vaker in mijn eigen werk te gaan gebruiken. Ik vind het interessant om de techniek te leren, maar ik hou zelf liever vast aan analoge technieken. Mijn werk bestaat uit illustreren, schrijven, schilderen, zeefdrukken en etsen. Daar ligt mijn passie, alles wat je maakt is uniek. Bij analoge technieken ben je je heel bewust van het proces, dat vind ik prettig. Willemijn: “Ik hang ook aan het analoge, maar ik vind AR wel veelbelovend. Nieuwe apps bieden de mogelijkheid om hele reeksen foto’s of filmpjes te plaatsen, dat zou wel kunnen werken voor mij. Zo wil ik in een nieuw werk bloemen laten groeien tussen de tegels, of een plantje uit de muur. Het T&D traject brengt je op nieuwe paden, je leert nieuwe technieken en treedt echt buiten je comfortzone!”.
~ Blog geschreven door Maika Eggink, na interview met Kylie Bremer en Willemijn Calis
Vorige blogs
De kans en de grijper
Kunst en de tech-wereld van de toekomst
Meld je aan voor de Nieuwsbrief
Bezoekadres
Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
053 - 23 08 791
tetem@tetem.nl