Talent

Tetem wil (jong) talent uit de regio een kans bieden om te werken aan de ontwikkeling van talent, netwerk en professionalisering. Kunstenaars kunnen gebruik maken van de culturele infrastructuur en van de aanwezige kennis en expertise binnen de organisatie. Professionalisering van de kunstenaarspraktijk staat voorop en ondersteuning is op basis van de leervraag van de individuele kunstenaar. We gaan uit van action based learning; leren door doen en ervaren, gecombineerd met systematische reflectie. Met deze aanpak willen we het individueel- en groepsgewijs leren verbeteren en direct koppelen aan prestaties in de eigen kunstenaarspraktijk.

We ondersteunen professionele en getalenteerde makers bij de uitvoer van onderzoek, betaalde opdrachten, het ontwikkelen van een tentoonstellingsprogramma en het ontwikkelen van nieuwe skills. We geven getalenteerde jongeren de kans hun droom waar te maken en we ondersteunen culturele underground initiatieven in hun professionalisering.

Talent @ Tetem (T@T)
Tetem is opdrachtgever en coproducent van (jonge) getalenteerde makers. Gedurende de doorlooptijd van de opdracht (meestal 1 tot 2 jaar) kunnen makers in T@T gebruik maken van de binnen de organisatie aanwezige expertise en middelen. De T@T-ers worden voorzien van reflectie en feedback. De producties worden getoond in Tetem en/of op relevante podia in Nederland. T@T is een productiehuis voor e-cultuur en werkt samen met partners als TEC ART (Rotterdam),  Marineterrein Amsterdam, Manifestations (Eindhoven) en Kunstenlab (Deventer). Ook wordt gewerkt aan opdrachten uit het bedrijfsleven, de non-profit- en publieke sector.

Deelnemers aan T@T 2021-2024 zijn op dit moment ten dele bekend. De doorlooptijd van een T@T traject is 1 tot 2 jaar. Jaarlijks wordt gewerkt met ongeveer 8 T@T-ers.

Professionele makers
In het FabLab van Tetem kunnen ontwerpers, kunstenaars, wetenschappers, studenten en andere makers gebruik maken van vele maak-faciliteiten. Professionele makers krijgen de ruimte om te experimenteren, producten te ontwikkelen of te werken aan eigen artistieke en technische kwaliteiten. Het FabLab is uitgerust met de nieuwste technieken en technologieën.

4Talent
In 4Talent wordt aan talentvolle jongeren (VO en MBO) uit de regio ruimte geboden om hun droom waar te maken. Jongeren die al langere tijd actief zijn binnen de maak- of e-cultuur krijgen de kans om een vervolgstap te maken in hun ontwikkeling. Of het nu gaat om het ombouwen van een zitgrasmaaier tot een transformer, het maken van een horrorfilm of het ontwikkelen van een game. Onder begeleiding van professionele makers werken de leerlingen 10 tot 20 weken intensief aan verwezenlijking van hun droom. Na afronding van het traject wordt de deelnemers een breed podium geboden via het netwerk van de Twentse Maakplaatsen.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door: