Twenty Twenty

Publiceerdatum: 10 januari 2020

Twenty twenty, een nieuw decennium, het getal klinkt bijna magisch. De drive om nieuwe uitdagingen op te pakken, nieuwe samenwerkingen aan te gaan en nieuwe ontdekkingen te doen wordt er als vanzelf door ingegeven. Dat komt goed uit, want er staan veel dingen te gebeuren het komende jaar!

Allereerst is er de verbouwing van het buurpand dat Tetem afgelopen zomer aankocht. We krijgen letterlijk en figuurlijk een nieuw huis. Niet alleen zal de uitbreiding van fysieke ruimte een upgrade voor ons programma betekenen en een verdere professionalisering van de rol die Tetem inneemt in de regio, vooral ook zal er een totaal andere publieksbeleving en uitstraling komen. Zo krijgen MaakCultuur en digitale cultuur een zichtbare plek binnen het Exploring-Lab.

Verder krijgt het Talent @ Tetem programma een nieuwe aanpak. In de ontwikkeling van talenten gaan we ons bewust richten op jonge kunstenaars die werken aan een opdracht. We begeleiden niet alleen voor opdrachten in Tetem, maar ook voor GOGBOT, TEC ART, Manifestations en Marineterrein Amsterdam. Hierdoor neemt de landelijke zichtbaarheid toe, zowel voor kunstenaars als voor Tetem. Nog steeds staat de leerwens van de T@T deelnemer centraal, maar deze wordt sterker gekoppeld aan de praktijk. Met als gevolg een goede toevoeging op het CV en een verbetering van de inkomenspositie van de jonge kunstenaar.

Met de opening van WEEK-END in 2020 - een tentoonstellingsruimte die zoals de naam al zegt alleen in het weekend geopend is - creëren we een eigen tentoonstellingsplek voor jonge kunstenaars. Emma Priester en Marie Janin zijn aangesteld als curator. De tentoonstellingen zullen zich richten op digitale media en e-cultuur. Kunstenaars nemen deel aan het T@T programma of studeren nog aan de AKI Art & Design Academy. Met WEEK-END kunnen we jonge kunstenaars al in een vroeg stadium ondersteunen in de ontwikkeling van hun beroepspraktijk en cultureel ondernemerschap.

Onderzoeksprojecten
Een ander belangrijk agendapunt voor het komende jaar is het vergroten van de samenhang binnen de programmering door thematische verbindingen te leggen tussen de tentoonstellingen, de events en het onderzoek waar we ons op richten. In het voorjaar staat de programmering van Tetem in het teken van het project Make Happiness. Hierin onderzoeken we de nieuwe betekenis en rol van de mens in relatie tot de machine. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat binnen de ontwerpprocessen van AI-gedreven technologie ook het menselijke geluk een plek krijgt? De tentoonstelling The Swarm waarbij Anne de Boer de ontwikkeling van AI onderzoekt en het gedrag van insecten als potentiële infrastructuur voor robots en algoritmes wordt gebruikt, wordt gekoppeld aan een onderzoek en tentoonstelling van de Universiteit Twente en een brede programmering in de regio.

Ook in het najaar werken we aan een interessant project. MakeHealth@Twente gaat over open design-toepassingen in de zorg. Met de opkomst van digitale fabricagetechnologie en de toegankelijkheid van online kennis, kunnen burgers zélf hoogwaardige zorgtoepassingen ontwikkelen. Beide projecten verheug ik me zeer op. Ik praat jullie tegen die tijd graag bij. Voor dit moment een gezond, inspirerend en innoverend 2020 gewenst!

~ Wilja Jurg, directeur Tetem

Vorige blogs

De kracht van het ambacht

In de digitale wereld van de 21ste eeuw worden we overspoeld door een kakofonie van beelden. Maar weinig blijft hangen. De razendsnelle beeldcommunicatie veroorzaakt een soort beeldblindheid. We zien, maar we kijken nauwelijks. We ervaren op het moment zelf, maar implementeren die ervaring niet in ons leven. Daar ligt een kans voor de beeldende kunst en vooral voor de kunstenaars […]

The Overkill Festival, speelse Generator

The Overkill Festival is een experimenteel en speels festival. Interactieve kunst, gaming, films en muziek worden gecombineerd om sociale vraagstukken te onderzoeken. Populaire media - bv. games en films - werken als trigger voor ontmoetingen en dialoog. Deelnemend kunstenaars, creatieve denkers, filosofen, game-ontwikkelaars en filmmakers worden uitgenodigd om hun werk te presenteren, discussies te verdiepen en hun visie te geven […]
Mastodon