MFT, Maakplaatsen, generators & broedplaatsen
Uitwisseling over grenzen
Tetem gelooft dat internationale culturele samenwerking en uitwisseling stimulerend kunnen werken voor de artistieke, professionele en persoonlijke ontwikkeling van makers. We zien dat internationale samenwerking de samenleving verrijkt maar ook onder spanning kan zetten. We vinden het daarom belangrijk dat internationale samenwerking en uitwisseling is gebaseerd op wederkerigheid en dat er wordt ingezet op het ontwikkelen van duurzame relaties.
Tetem gunt de makers met wie we werken internationale ervaring zodat zij nieuwe publieken kunnen bereiken, feedback ontvangen van mensen met een andere achtergrond, zich kunnen laten inspireren en het eigen perspectief kunnen verbreden. Voor makers is internationale samenwerking een belangrijke stap in hun carrière. Maar ook voor de inwoners van Twente kan internationale samenwerking veel opleveren; denk aan nieuwe input en perspectieven en het vergroten van internationaal bewustzijn. Ik ben dan ook blij dat zich op dit moment mogelijkheden tot internationale samenwerking voordoen!
Allereerst zijn er twee doorplaatsingen van Tetem producties naar het buitenland. De interactieve tentoonstelling Morphogenic Angels and Pink Moonrock Cries van kunstenaarscollectief Keiken, die vorig jaar in Tetem te zien was, wordt dit jaar getoond tijdens Ars Electronica in Linz, Oostenrijk. Hetzelfde geldt voor de tentoonstelling Underneath the wings of a butterfly van mediakunstenaar Abner Preis, die nog tot eind mei te zien is in Tetem. Ook deze spectaculaire en unieke belevenis in AR en VR reist straks door naar Ars Electronica!
En dan is er de residency in de Filipijnen, waar Bianca Carague en Erik Peters werken aan de ontwikkeling van een tentoonstelling en educatief programma in Manila. Beide makers bouwen in Becoming Currents verder op de tentoonstelling Gen C: Children of 2050 (2022 | Bianca Carague) en Future Fossils (2022 | Erik Peters). Bianca en Erik zien overeenkomsten tussen de klimaatproblemen die zich voordoen in Nederland en op de Filippijnen. Het is mooi dat twee makers die elkaar hebben leren kennen in Tetem, zich zo met elkaar verbonden voelen in het onderzoek naar klimaat, dat zij ook buiten Tetem en zelfs buiten Nederland een professionele verbinding met elkaar zijn aangegaan. Bianca en Erik brengen de in Manila opgedane kennis ook weer terug naar Twente in de vorm van Masterclasses in het educatieve Worldbuilding programma van de Maakplaatsen.
Tegelijkertijd lopen op dit moment twee prachtige initiatieven voor internationale samenwerking van makers die als docent werken in het educatieve programma van Tetem. Daniela Klooster is vanuit haar eigen professionele praktijk betrokken bij vier musea op Curaçao die aan de slag gaan met maakeducatie; in april en juni geeft ze daar digitale cultuur- en ontwerpworkshops met de Make-It kits! De resultaten produceren we in ons FabLab en versturen we per post naar Curaçao. Filmmaker Masja de Roy wil de door haar ontwikkelde cultuur-educatieve methode Minikronieken inzetten als middel voor talentontwikkeling en verbinding tussen jongeren in Nederland en Suriname. Leerlingen werken samen in online teams en maken in opdracht van hun buitenlandse teamgenoten een filmportret over een persoon in hun eigen land.
Als Tetem zijn we trots op al deze mooie en bijzondere ontwikkelingen! Ze betekenen veel als het gaat om de ontwikkeling van de mensen waar we mee samen werken alsook voor de ontwikkeling van de deelnemende jongeren uit de verschillende werelddelen!
Wilja Jurg
Directeur Tetem
Vorige blogs
Ontwikkeling nieuwe Treasure Hunt
2023, een jaar waarin veel zaken samenkomen
Meld je aan voor de Nieuwsbrief
Bezoekadres
Tetem
Stroinksbleekweg 16
7523 ZL Enschede
053 - 23 08 791
tetem@tetem.nl