Verder dan de horizon

Publiceerdatum: 3 april 2019

Durven lopen op glad ijs
Verder dan de horizon kijken is op reis willen gaan, je openstellen, laten verrassen, leren, durven, doorzetten. Het vraagt een beetje lef en zin in avontuur. Verder dan de horizon reizen is jezelf verrijken met nieuwe inzichten, kennis en kunde, een kostbare uitbreiding van je ‘gereedschapskist’ en de mogelijkheid om deze wanneer je maar wilt te benutten. De huidige tijd heeft behoefte aan nieuwsgierige, onderzoekende mensen. De 21e eeuw vraagt om inventiviteit en ‘durven lopen op glad ijs’.

Kansrijk ontwikkelingsklimaat
Twente profileert zich als regio met een stimulerend en uitdagend vestigingsklimaat voor Startups. Waar je je als jong bedrijf gewaardeerd en gesteund weet en de kans krijgt uit te groeien tot een succesvol bedrijf. Een regio waar bedrijven samenwerken met studenten van de universiteit, hogeschool en het beroepsonderwijs. Waar bedrijven studenten uitnodigen zich te verbinden aan Twente. Een regio met aandacht voor de menselijke maat, voor ruimte, natuur en de Twentse gastvrijheid. Die aantrekkingskracht uitoefent op innovatieve en ondernemende studenten, onderzoekers en werknemers. Een regio in beweging. Met verrassende en vernieuwende projecten in het onderwijs, van basisschool tot universiteit. Een regio die investeert in een kansrijk, ontwikkelingsrijk klimaat voor haar burgers!

Alles wordt, niets is
‘Alles wordt, niets is’, alles is in beweging. Dit vraagt om een leven lang ontwikkelen, voor iedereen, van jong tot oud. Het Naoberschap in het Twente van de 21e eeuw staat voor inclusiviteit - voor zorg voor elkaar - zonder dat iemand zijn zelfstandigheid hoeft in te leveren. Precies die zelfstandigheid is iets waar íeder mens recht op heeft. In de snelle wereld van vandaag in staat zijn om blijvend mee te ontwikkelen, mee te doen, een bijdrage te leveren, van toegevoegde waarde te zijn. Het is wat de mens tot een gelukkig mens maakt. Niemand mag - en niemand wil - buitengesloten zijn.

De 21st Century Skills zijn competenties die we nodig hebben om succesvol deel te nemen in de maatschappij: informatie- en computervaardigheden, kritisch denken, problemen oplossen, samenwerken en creativiteit. In antwoord op de snelle ontwikkelingen, kan iedere burger in Twente meedoen in een ‘regionaal versnellingsprogramma’. De Twentse Maakplaatsen bieden hiervoor de mogelijkheid!

Wijsheid
Twentse Maakplaatsen - leeromgevingen van de 21e eeuw - worden in iedere Twentse gemeente ontwikkeld in samenwerking met een lokale bibliotheek, onderwijs- of cultuurinstelling. Twente gaat dit voor elkaar krijgen door de handen ineen te slaan. De Maakplaatsen hebben (digitale) apparatuur waarmee je een groot aantal zaken kunt onderzoeken, ontwerpen en realiseren. De Maakplaatsen staan open voor iedereen. Voor het MKB en startups, voor scholen die hun programma willen verrijken, voor nieuwsgierigen uit de buurt, voor leerlingen en leraren, voor studenten, ZZP’ers, herintreders en allerhande creatieven en zij die dat willen worden. Twente, wat wijs dat we dit project samen met elkaar gaan realiseren!

~ geschreven door Annet van Mazijk, Directeur MBO College voor Vormgeving, Mode & Media, Laboratorium en Procestechniek, ROC van Twente

Vorige blogs

Sisyfus wint

Meestal begint je maakproces met een tekst of een idee, maar altijd met een lege vloer. Deze keer niet. Het ontwikkelen van de theatervoorstellingen kreeg meteen een slinger: de vloer was verre van ‘leeg’. De ruimte waarin de installatie Double Compass van Lawrence Malstaf staat, is tezamen met dat kunstwerk een geschenk. Alsof het vier muren zijn waarbinnen het creatief […]

Xenobodies in mutation

Dr. Agnieszka Anna Wolodzko is docent aan de Universiteit van Leiden en docent/onderzoeker aan AKI ArtEZ. Agnieszka is curator van de tentoonstelling Xenobodies in Mutation die van augustus t/m november te zien is in Tetem. Xenobodies in mutation Het woord xeno betekent alien, ofwel vreemdeling. Het verwijst naar het doorbreken van grenzen. Lichamen zijn niet statisch, maar in constante verandering […]
Mastodon