De Wijkaanpak, een project van Tetem waarbij iedereen welkom is!

Publiceerdatum: 14 augustus 2024

Als combinatiefunctionaris voor de Wijkaanpak organiseer ik deze zomer in samenwerking met onze partners activiteiten in de bibliotheken en speeltuinen van Enschede. Zo kunnen kinderen in alle vestigingen van de bibliotheken leren hoe zij de Ozobot kunnen programmeren en maken kinderen in de speeltuinen van Enschede een ontwerp voor een pannenkoek die geprint wordt. Binnen ons programma zijn dit relatief eenvoudige activiteiten maar de impact die ze maken is groot. Je ziet de verwondering bij de jonge deelnemers over wat mogelijk is en als de pannenkoek die zij zelf hebben ontworpen dan ook nog eetbaar is - en eigenlijk best lekker - dan zie je dat hun wereld weer een beetje groter en leuker is geworden!

MaakCultuur inclusiever maken
De Wijkaanpak is gericht op jonge mensen voor wie cultuurdeelname niet zomaar vanzelfsprekend is, bv. omdat ouders/verzorgers de weg in de cultuur niet goed weten te vinden of niet mobiel zijn of omdat persoonlijke, dan wel financiële problemen in de weg staan. Om deze groep te bereiken werken we in de wijken op plekken waar jonge mensen (al dan niet onder begeleiding) al komen: in de bibliotheek, het jongerencentrum, het wijkcentrum, het park en de speeltuin. Voordat ik bij Tetem aan de slag ging was ik 14 jaar werkzaam als sociaal pedagogisch medewerker in de kinderopvang. Ik werkte met kinderen met een sociale indicatie. Daar heb ik goed kunnen zien wat het effect op kinderen is wanneer zij te maken hebben met een combinatie van weinig sociale participatie, materiële achterstelling en complexe, soms onprettige thuissituaties. Met de Wijkaanpak bieden we kinderen - en soms zelfs het hele gezin - de mogelijkheid om te spelen en te experimenteren met nieuwe, uitdagende technieken. Zo werken we bij 'Zomer in het Park' samen met Inclusio en organiseren we een gezamenlijk activiteitenprogramma in het net geopende Park Thomas de Keyserstraat. In het park hebben we gekozen voor een gezinsgerichte aanpak. Terwijl de kinderen zich storten op het programmeren van robotjes of het maken van een stopmotionfilm op de iPad worden de ouders verzorgd met koffie/thee en wat lekkers.

Meerwaarde
Met de Wijkaanpak werken we heel gericht aan de verbinding van binnenschoolse en buitenschoolse activiteiten. Jonge mensen die op school geïnteresseerd zijn geraakt in bepaalde onderwerpen kunnen buitenschools hun talenten verder doorontwikkelen. Omgekeerd kunnen jonge mensen door buitenschools bepaalde skills te leren binnenschools beter meekomen. De gezinsgerichte aanpak neemt drempels weg als het gaat om ouderparticipatie. Door in de vrije tijd in het bijzijn van ouders/verzorgers te werken aan het ontwikkelen van talenten van jonge mensen en het leren van nieuwe skills, krijgen zij een inkijkje in de interesses en het ontwikkelpotentieel van hun kinderen. Dit draagt bij aan het zelfvertrouwen van de kinderen en vergroot de betrokkenheid van ouders/verzorgers bij de ontwikkeling van het kind.

In de samenwerking met partners staat het kind en het gezin centraal. De samenwerking verloopt heel goed. De dagelijkse praktijk levert een veelheid aan positieve feedback. Van deelnemers, ouders en scholen maar bv. ook van de vrijwilligers van de speeltuinen en omwonenden van het park. De meerwaarde wordt breed herkend. Ik ben heel trots op dit prachtige zomerprogramma dat ik samen met onze partners heb mogen ontwikkelen! Het programma is ontwikkeld voor een speciale doelgroep, maar natuurlijk is iederéén welkom. Ik vind het mooi dat ik op deze manier mijn eigen steentje bij kan dragen aan een stukje vermindering van kansenongelijkheid!

~ Blog door Bianca de Groot, Combinatiefunctionaris Wijkaanpak

Vorige blogs

What is a Zoöp and why is Tetem considering becoming one?

“I would like for us to become a Zoöp.” This is what Tetem’s director, Wilja Jurg, told me on a train ride we shared after work a few weeks ago . Of course, she also mentioned how this is not fully her own decision, as it is vital for most teams within Tetem to agree to the same intention.

On tour@Heimland

Op 21, 22 en 23 juni 2024 opent Diepenheim haar poorten voor het driedaagse evenement Heimland. Het wordt een weekend vol theater, kunst, filosofie, vrij denken, wetenschap, muziek, (Twentse) cultuur, natuur, dans en meer. Op Heimland worden drie installaties getoond die ontwikkeld zijn binnen Cross-TIC, onder begeleiding van Tetem. Ook heeft Tetem speciaal voor het festival het educatieprogramma ‘AR-wereld’ ontwikkeld, geïnspireerd op de boomgaard in Diepenheim.
Mastodon