Zien, maken, leren, doen en beleven

Publiceerdatum: 18 april 2019

De voorbereidingen voor het Maker Festival Twente op 25 en 26 mei zijn in volle gang. Het belooft weer een mooi spektakel te worden. Er is een uitgebreide Makersbeurs, waar van alles te zien, maken, leren, doen en beleven valt. Innovatie, technologie en creativiteit staan centraal. Dat is niet alleen zo op het Maker Festival, maar ook in de Twentse Maakplaatsen die het hele jaar door geopend zijn.

De Maakplaatsen bieden een programma waarmee kinderen, jongeren en ook volwassenen zich kunnen ontwikkelen tot verkennende, ontdekkende en creatieve burgers. Twente heeft als innovatieve maakregio burgers nodig die geïnteresseerd zijn in techniek en in staat om in een technologische omgeving te werken. De Maakplaatsen bieden hiervoor de ruimte en faciliteiten. Kinderen komen op jonge leeftijd in aanraking met innovatie en techniek. Dit is belangrijk willen ze later voor en technische studie kiezen en ook hun beroep ervan maken.

Carrousel
In Almelo, Hengelo en Enschede zijn voorafgaand aan het Maker Festival de Play & Learn dagen. Deze dagen zijn bedoeld om jongeren kennis te laten maken met beroepen in de techniek, creatieve economie en maakindustrie. In de gemeenten Borne, Haaksbergen en Oldenzaal wordt de Carrousel georganiseerd. Het is een ‘Micro Maker Festival’ met zes makers. Per schoolklas krijgt ieder kind een ontmoeting met één van de makers. Dit wordt georganiseerd in samenwerking met de lokale Maakplaatsen in deze gemeenten. Kinderen ontdekken welke nieuwe technieken er allemaal zijn en welke oplossingen die kunnen bieden, bijv. op het gebied van duurzaamheid.

MFT Outdoor
Eens per jaar komt alles samen en wordt er groots uitgepakt op het Maker Festival Twente. Kunst, wetenschap en techniek leiden samen tot spannende creaties. Er valt van alles te beleven en te ervaren en niet alleen op de Makersbeurs. Het Outdoor programma is dit jaar uitgebreider dan ooit. Nieuw is de interculturele Food & Maker Market, waar je zélf gerechten kunt maken en natuurlijk ook kunt proeven van alle lekkernijen. In een van de drie stadsdelen van Outdoor kun je duurzaam bouwen aan het ‘DIY Huis Twente’, met daarin allerlei voorzieningen zoals een helofytenfilter, zonnecollector en een composttoilet.

In een ander stadsdeel zijn de attracties van Karnieland te vinden. Karnieland probeert met kermisachtige installaties en performances mensen aan te sporen om vooral zichzélf te laten zien. De attracties worden niet met motoren maar met menskracht in beweging gezet. Zo laat Karnieland de bezoeker ervaren dat samen plezier maken niet zozeer afhankelijk is van de technologische vooruitgang als wel van de sociale vooruitgang.

~ Wilja Jurg, directeur Tetem

Foto credit: Die Herde der Maschinenwesen, te zien tijdens MFT Outdoor 2019

Vorige blogs

De grond van de buren komt maar één keer te koop

Tien jaar geleden hebben we ons huidige pand aangekocht. Het gebouw Tetem 1 was van de Twentsche Textiel Maatschappij en dateert uit 1915. Jarenlang produceerde Tetem moltondekens voor de export. In de …